Με 35 ψήφους υπέρ και 20 κατά, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τις προτάσεις νόμου των βουλευτών Χαράλαμπου Θεοπέμπτου και Μιχάλη Γιωργάλλα με τις οποίες αυξάνεται το όριο ηλικίας για πώληση, διάθεση, χορήγηση οινοπνευματωδών ποτών σε ανήλικους όπως επίσης και για κατανάλωση.

Εναντίον των προτάσεων νόμου ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΕΛΑΜ.

Με τον νέο νόμο θα απαγορεύεται σε άτομα ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ ετών η πώληση αλκοόλ, αντί δεκαεπτά ετών, που ίσχυε έως σήμερα.

Με 53 ψήφους υπέρ και δύο εναντίον, των βουλευτών του ΕΛΑΜ, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε πρόταση του κ. Θεοπέμπτου για αύξηση των ποινών. Ως εκ τούτου, αυξάνεται το ανώτατο όριο της χρηματικής ποινής που δύναται να επιβληθεί σε περίπτωση καταδίκης για τα αδικήματα που αφορούν την πώληση οινοπνευματωδών ποτών σε ανήλικα πρόσωπα, από χίλιες λίρες Κύπρου που ίσχυε, σε τρεις χιλιάδες ευρώ.

Επίσης, αυξάνεται το εξώδικο πρόστιμο που θα μπορεί να επιβληθεί σήμερα από 35 λίρες που είναι σήμερα σε 300 ευρώ.

Η Αστυνομία, με βάση τον νέο νόμο, θα πρέπει να δημοσιοποιεί στην ιστοσελίδα της τα υποστατικά που δεν συμμορφώνονται με τον νόμο.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης τόνισαν ότι δεν αρκεί μόνο να ψηφίζονται νόμοι αλλά πρέπει και να εφαρμόζονται. Χρειάζεται επίσης, όπως ανέφεραν, εντατικοποίηση των ελέγχων και η καλλιέργεια κουλτούρας στους πολίτες. Επισημάνθηκε για άλλη μια φορά ότι η Κύπρος κατέχει την αρνητική πρωτιά σε κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους.

Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του κόμματός του για την αύξηση του ορίου ηλικίας για πώληση αλκοόλ σε ανήλικους, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε ότι ένας δεκαεπτάχρονος μπορεί να ενταχθεί στην εθνική φρουρά και να κρατά όπλο και υπό προϋποθέσεις μπορεί να νυμφευθεί, και διερωτήθηκε πώς γίνεται να μην μπορεί να πιεί μια μπύρα.

Δημήτρης Στρατής