Μετά την αντικατάσταση των μέτρων οδικής ασφάλειας στους δρόμους και κυρίως με την τοποθέτηση καμερών φωτοεπισήμανσης, θα προχωρήσει το πρόγραμμα αφαίρεσης κυρτωμάτων, δηλώνει στο Κανάλι 6 ο Υπουργός Μεταφορών.

Ερωτηθείς για το που βρίσκεται η διαδικασία αφαίρεσης κυρτωμάτων τα οποία σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες είναι επιβλαβή για την δημόσια υγεία, ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βφεάδης επισήμανε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η καταγραφή των κυρτωμάτων σε όλη την Κύπρο και πρόσθεσε ότι μετά την ψήφιση του λεγόμενου «πράσινου» νομοσχεδίου από τη Βουλή, θα αρχίσει πιλοτικά η αφαίρεση κυρτωμάτων.

Σημειώνοντας ότι τα κυρτώματα έχουν τοποθετηθεί για σκοπούς μείωσης της ταχύτητας στους δρόμους, ο Υπουργός Μεταφορών, επισήμανε ότι λόγω των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αφαιρεθούν όσα κυρτώματα μπορούν να αφαιρεθούν.

Σημείωσε ακόμα ότι δεν θα αφαιρεθούν τα κυρτώματα έξω από σχολεία.

Η διαδικασία αφαίρεσης κυρτωμάτων εκτιμάται ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2024, όπως εξήγησε, με πιο εκτεταμένη εφαρμογή το 2025.

Σημειώνεται ότι το λεγόμενο «πράσινο» νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου, θα επιτρέπει εκτός από κράτος και σε δήμους και κοινότητες να τοποθετούν κάμερες φωτοεπισήμανσης σε δρόμους.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι να ελέγχονται μεταξύ άλλων τα όρια ταχύτητας, η παράνομη στάθμευση,, η είσοδος οχημάτων σε δρόμους που έχουν πεζοδρομοποιηθεί ή στα κέντρα των πόλεων που θα καταστούν, περιοχές χαμηλής εκπομπής ρύπων. Θα ελέγχεται επίσης η παράνομη είσοδος οχημάτων σε λεωφορειολωρίδες εκεί και όπου υπάρχουν.