Στόχος μας να περάσει το μήνυμα για την αναγκαιότητα χρήσης φιλικών προς το περιβάλλον μέσων διακίνησης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος το πρωί έφτασε στο δημοτικό μέγαρο με το ποδήλατό του, μαζί με δημοτικούς υπαλλήλους, με αφορμή την έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Όπως ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης «το μήνυμα που στέλνει η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι ένα, χρησιμοποιούμε μέσα φιλικά προς το περιβάλλον, προστατεύουμε την υγεία μας και συμβάλλουμε στην απάμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος».

Σημείωσε ότι δεν πρόκειται να λύσουμε τα κυκλοφοριακά προβλήματα των πόλεων μας αν δεν αποφασίσουμε να μειώσουμε τη χρήση του αυτοκινήτου και πως, για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει, πάνω από όλα, να αλλάξουμε νοοτροπία και κουλτούρα.

«Θα πρέπει να περάσει αυτό το μήνυμα, γιατί τα κυκλοφοριακά προβλήματα οξύνονται και παράλληλα θα πρέπει και η πολιτεία να φροντίσει να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές σε ποδηλατοδρόμους, σε πεζόδρομους, σε λεωφορείο-λωρίδες και πολλές άλλες δράσεις που προβλέπονται από τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας», συμπλήρωσε.

Ο Νίκος Νικολαΐδης υπενθύμισε ότι ο Δήμος Λεμεσού λειτουργεί εδώ και καιρό την υπηρεσία Park & Ride, όπου οι πολίτες μπορούν να σταθμεύσουν δωρεάν το όχημα τους στο δημοτικό τεμάχιο της αγοράς «Επαμεινώνδα» και να μεταβούν με τα λεωφορεία της γραμμής 32 (στάση της οδού Βορείου Ηπείρου), προς το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Ανέφερε, επίσης, ότι στο πλαίσιο δημιουργίας των «περιβαλλοντικών γειτονιών» προβλέπονται ποδηλατοδρόμοι, που θα συνδέονται, τόσο μεταξύ τους, όσο και με υφιστάμενους ποδηλατοδρόμους.

Είναι η 13η συνεχή χρονιά που ο Δήμος Λεμεσού συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, που ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, ενώ στο πλαίσιο αυτό οργανώνονται διάφορες δράσεις.

Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με την εταιρεία Nextbike Cyprus, από σήμερα μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου παραχωρείται δωρεάν διακίνηση με ποδήλατο, διάρκειας μίας ώρας, με τον κωδικό mobweek21. Την ίδια περίοδο διοργανώνονται καθημερινά ξεναγήσεις στον «Πράσινο Περίπατο», σε θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία, με τη συνοδεία ξεναγού. Ο συνολικός αριθμός ατόμων ανά ξενάγηση είναι 15 άτομα και γίνεται μόνο με κρατήσεις στο 77777788 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected]

Σήμερα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Active Citizens του British Council και σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού, διοργανώνεται συζήτηση για τη «Βιώσιμη Κινητικότητα στο Κέντρο της Πόλης», στο Δημοτικό Μέγαρο, στις 18:30.

Το Σάββατο, θα γίνει πεζοδρομοποίηση της οδού Ανεξαρτησίας από τις 15:00 μέχρι τις 20:00, με μουσική δρόμου στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου ( 16:00 – 22:00), ενώ την Κυριακή, ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Όμιλο Λεμεσού, διοργανώνει ποδηλατική διαδρομή στο γραμμικό πάρκο Γαρύλλη, με αφετηρία το χώρο στάθμευσης της οδού Φερσί Πασά (9:00π.μ.)

Εξάλλου, τη Δευτέρα το πρωί, ο Δήμος Λεμεσού, σε συνεργασία με την ΕΜΕΛ, διοργανώνουν συνάντηση με φοιτητές του ΤΕΠΑΚ, στην οδό Βορείου Ηπείρου, για συζήτηση σχετικά με τη προώθηση και λειτουργικότητα του Park and Ride, ενώ στη συνέχεια θα επιβιβαστούν στο λεωφορείο και θα κάνουν μαζί τη διαδρομή προς το κέντρο της πόλης.

Την Τρίτη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, ο Δήμος Λεμεσού διοργανώνει δράση ενημέρωσης των παιδιών για τη χρήση του ποδηλάτου στην καθημερινή ζωή (ΙΑ’ Τσίρειο Δημοτικό, 9:30π.μ.)

«Ελπίζουμε ότι μέσα από όλες αυτές τις δράσεις θα περάσουμε το μήνυμα για την αναγκαιότητα χρήσης φιλικών προς το περιβάλλων μέσων διακίνησης», κατέληξε στη δήλωση του ο Δήμαρχος Λεμεσού.