Με 637 ψήφους υπέρ από όλες τις πολιτικές ομάδες και μόλις 13 κατά, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε το ψήφισμα αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνόδου του σώματος στις Βρυξέλλες, κατά το οποίο μίλησαν ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι (μέσω τηλεδιάσκεψης), οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.
 
Με το ψήφισμα οι ευρωβουλευτές ζητούν να χαρακτηριστεί η Ουκρανία υποψήφια προς ένταξη χώρα και ταχεία πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση, ζητούν τον περιορισμό των εισαγωγών των σημαντικότερων προϊόντων που εξάγει η Ρωσία, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τονίζουν πως οι κυρώσεις πρέπει να πλήξουν στρατηγικά τη ρωσική οικονομία και βιομηχανία, ζητούν γρηγορότερη παροχή αμυντικών όπλων στην Ουκρανία και ζητούν αποκλεισμό και της Λευκορωσίας από το σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT.
 
Από σύνολο 676 ψήφων, υπέρ ψήφισαν 637 από όλες τις ομάδες, κατά 13 (ένας από την ακροδεξιά ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας – ID, τέσσερις από τους μη εγγεγραμμένους σε ομάδα, επτά από την Αριστερά και ένας από τους Πράσινους) ενώ αποχή τήρησαν 26 ευρωβουλευτές (ένας από τους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές – ECR, επτά από τους ID, οκτώ από τους μη εγγεγραμμένους και 10 από την Αριστερά).
 
Από τους Κύπριους ευρωβουλευτές, οι Λουκάς Φουρλάς, Λευτέρης Χριστοφόρου (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), Κώστας Μαυρίδης και Δημήτρης Παπαδάκης (S&D) και Νιαζί Κιζίλγιουρεκ (Αριστερά) ψήφισαν θετικά, ενώ ο Γιώργος Γεωργίου (Αριστερά) τήρησε αποχή καταθέτοντας σχετική αιτιολόγηση η οποία παρατίθεται στη συνέχεια.
 
 
Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
 
Το ψήφισμα καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και απαιτεί από το Κρεμλίνο να τερματίσει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στη χώρα και καταδικάζει το ρόλο του καθεστώτος στη Λευκορωσία.
 
Το ψήφισμα καλεί επίσης τα θεσμικά όργανα να εργαστούν ώστε η Ουκρανία να καταστεί υποψήφια χώρα, κατά τρόπο συμβατό με το άρθρο 49 της ΣΕΕ και που να βασίζεται στην πρόοδο που σημειώνει η χώρα, ενώ την ίδια στιγμή να συνεχίσει να εργάζεται για την ενσωμάτωση της στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά στη βάση της υφιστάμενης συμφωνίας σύνδεσης.
 
Όσον αφορά τις κυρώσεις, το ψήφισμα ζητά περισσότερα περιοριστικά μέτρα για αποδυνάμωση της οικονομίας της χώρας, περιορισμό των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, απαγόρευση κάθε νέας επένδυσης από την ΕΕ στη Ρωσία και το αντίστροφο, και αποκοπή όλων των τραπεζών από το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα και της Ρωσίας (και της Λευκορωσίας) από το SWIFT.
 
Τονίζεται ακόμα πως θα πρέπει να εγκριθούν στοχευμένες κυρώσεις και κατά όσων ευθύνονται για την διαφθορά σε Ρωσία και Λευκορωσία, ενώ το ψήφισμα καλεί ακόμα τα κράτη μέλη και τις χώρες εταίρους που διαθέτουν προγράμματα χορήγησης άδειας διαμονής ως αντάλλαγμα για επενδύσεις («χρυσή βίζα») να επανεξετάσουν όλους τους υφιστάμενους κατόχους των αδειών αυτών και να ανακαλέσουν όσες βίζες έχουν χορηγηθεί σε Ρώσους ιδιώτες με μεγάλη περιουσία και στις οικογένειές τους, ιδίως όσους σχετίζονται με άτομα και εταιρείες που υπόκεινται σε κυρώσεις.
 
Οι ευρωβουλευτές απορρίπτουν επίσης τη ρητορική της Ρωσίας, που «υπαινίσσεται την πιθανή προσφυγή σε όπλα μαζικής καταστροφής» και τονίζουν τους κινδύνους από τυχόν πυρηνική κλιμάκωση.
 
Επίσης ζητούν από τα κράτη μέλη να παράσχουν ταχύτερα αμυντικά όπλα στην Ουκρανία στη βάση του άρθρου 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και στενότερη συνεργασία ΕΕ – Ουκρανίας σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών
 
Καλούν επίσης την Κομισιόν να παράσχουν περισσότερη επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία σε συνεργασία με τις σχετικές οργανώσεις του ΟΗΕ, και εκφράζουν ικανοποίηση για τη δέσμευση για ενεργοποίηση της προσωρινής προστασίας για Ουκρανούς πρόσφυγες, ζητώντας ισότιμο επιμερισμό της υποδοχής μεταξύ των κρατών μελών.
 
 
 Αιτιολόγηση αποχής από τον Γιώργο Γεωργίου
 
Καταθέτοντας στο Κοινοβούλιο αιτιολόγηση για την ψήφο του ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου υπογράμμισε ότι, «απερίφραστα καταδικάζω την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καθώς και την αναγνώριση ανεξαρτησίας των περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, η οποία συνιστά παραβίαση της αρχής της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας των κρατών». Τονίζει πως «απαιτείται ο άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών, η κατάπαυση του πυρός, η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος και η διασφάλιση της ζωής, των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών της Ουκρανίας ανεξάρτητα από το χώρο όπου κατοικούν».
 
Ο ευρωβουλευτής εκφράζει τη διαφωνία του για το ότι το ψήφισμα «προάγει την περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της ΕΕ, την αύξηση των αμυντικών δαπανών, τη χρησιμοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», προσθέτοντας πως «κάθε προηγούμενη εμπειρία υπογραμμίζει ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι φορέας ειρήνης και ότι η γενικευμένη χρήση των όπλων που προκρίνει το ψήφισμα αναπαράγει τον πόλεμο εις βάρος όλων των λαών».
 
Επίσης προσθέτει πως το ψήφισμα «είναι ετεροβαρές σε ότι αφορά την επίρριψη ευθυνών για μη εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ επί εφταετία, ενώ δεν γίνεται καμιά αναφορά για τη συνεχή προς ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ, παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο τις συνθήκες του ΟΑΣΕ για εξασφάλιση της ασφάλειας και σταθερότητας όλων των κρατών», και πως «είναι ακραία υποβαθμισμένος ο ειρηνευτικός ρόλος που θα έπρεπε να διαδραματίσει η ΕΕ».
 
Για τους πιο πάνω ο ευρωβουλευτής προσθέτει «δεν μπορώ να υιοθετήσω συνολικά το ψήφισμα, το οποίο δείχνει το δρόμο της περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης. Πιστεύοντας ακράδαντα ότι ο μόνος δρόμος για διέξοδο από την κατάσταση είναι η επιστροφή στη διπλωματία και το διάλογο και όχι η περαιτέρω κλιμάκωση, θα απέχω».

Πηγή: ΚΥΠΕ