Είναι αδιανόητο η Κύπρος, με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε όλες τις ηπείρους, «να εκπίπτει στο ρατσιστικό μίσος και την άσκηση βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών», που βρίσκουν καταφύγιο στον τόπο μας, αναφέρει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Σύγκλητος του οποίου συνεδρίασε σήμερα και εξέδωσε ψήφισμα καταδικάζοντας τα πρόσφατα γεγονότα στη Λεμεσό και Πάφο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΚ, στο ψήφισμα η Σύγκλητος «καταδικάζει απερίφραστα την οργανωμένη βία κατά μεταναστών στα τελευταία επεισόδια στην Πάφο και στη Λεμεσό, και εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την αυξανόμενη κανονικοποίηση του ρατσιστικού λόγου στην κυπριακή κοινωνία».

Αναφέρει, επίσης, ότι «ως πανεπιστημιακό ίδρυμα για το οποίο η συμπεριληπτικότητα, η ελευθερία και η ισοτιμία αποτελούν θεμελιώδεις αρχές έλλογης συμπεριφοράς, δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στην καταπάτησή τους στην ευρύτερη δημόσια σφαίρα».

Στο ψήφισμα προβάλλεται το ερώτημα «για το πώς επιτρέψαμε στον εαυτό μας, ως δημοκρατική κοινωνία η οποία ελαύνεται από ανθρωπιστικά ιδεώδη, να στιγματίζεται σήμερα από συμπεριφορές που δεν αρμόζουν στο δημοκρατικό ήθος και τον πολιτικό πολιτισμό μας».

Αναφέρεται, επίσης, ότι «δεν μπορούμε να αδιαφορούμε όταν έστω κι ένας άνθρωπος ξυλοκοπείται στη χώρα μας εξαιτίας του χρώματός του ή της καταγωγής του ούτε μπορούμε να προσποιηθούμε άγνοια όταν τάγματα εφόδου ασκούν βία σε συνανθρώπους μας, αλλά ούτε και να κλείνουμε τα μάτια όταν η ειρηνική συμβίωση των ανθρώπων καταπατείται».

Το ΠΚ διερωτάται και «πώς θα προσελκύσουμε ξένους φοιτητές όταν δεν θα αισθάνονται ασφαλείς στη χώρα μας και πώς θα καταστεί η Κύπρος διεθνές κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όταν ακόμα κι ένας επισκέπτης ξυλοκοπείται λόγω χρώματος;».

Σημειώνει στο ψήφισμά του πως «δεδομένου ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες από τα πανεπιστήμια της Κύπρου για την πιστοποίηση των προγραμμάτων τους από ξένες χώρες, πράξεις βίας και κατάλυσης του κράτους δικαίου, όπως αυτές που εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες μέρες, πλήττουν ανεπανόρθωτα την Κύπρο και τη φήμη της και πάνω απ’ όλα, όμως, πλήττουν την αξιοπρέπειά μας ως πολιτών μιας ευνομούμενης πολιτείας».

Καταλήγοντας η Σύγκλητος του ΠΚ «καλεί την πολιτεία να χειρισθεί τα ζητήματα που αφορούν το μεταναστευτικό και προσφυγικό στο πλαίσιο που ορίζουν οι πολιτικές της ΕΕ και οι διεθνείς συμβάσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να προβεί σε όλες τις ενέργειες για εξάλειψη των φαινομένων ξενοφοβίας και βίας κατά μεταναστών».

Πηγή: ΚΥΠΕ