Νέα, πιο στοχευμένα μέτρα για αποτροπή της εμφάνισης ενός δεύτερου κύματος του κορωνοϊού στην Κύπρο εισηγείται η ομάδα των επιδημιολόγων. Μετά την εμφάνιση 13 νέων κρουσμάτων του ιού στην Κύπρο μετά από 92 μέρες και της αλυσίδας μετάδοσης του ιού στη Λεμεσό σήμανε καμπανάκι στο Υπουργείο Υγείας.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, με κάποια από τα μέλη της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, ώστε να εξεταστούν τα νέα δεδομένα ενόψει και της αυριανής, κρίσιμης σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως πληροφορούμαστε, μετά την ανοδική πορεία των κρουσμάτων οι επιδημιολόγοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου και προέβησαν σε εισηγήσεις τις οποίες αναμένεται ότι θα επαναλάβουν αύριο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων, οι επιδημιολόγοι αναμένεται ότι θα εισηγηθούν:

• Αυξημένους ελέγχους σε υποστατικά όπου παρατηρείται συνωστισμός ατόμων και επιχειρήσεις που εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό πελατών.

• Υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους και ειδικά σε υπεραγορές και μεγάλα εμπορικά κέντρα.

• Πιο αυστηρούς ελέγχους στα αεροδρόμια. Αύξηση των δειγματοληπτικών ελέγχων ιδιαίτερα σε επιβάτες που έρχονται από χώρες της κατηγορίας Β’. Θα ζητηθεί επίσης να διαφοροποιηθεί ο τρόπος που γίνονται οι έλεγχοι, ώστε να λαμβάνονται δείγματα από όλες τις πτήσεις και όχι από όλους τους επιβάτες συγκεκριμένων πτήσεων.

• Καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ατόμων που έρχονται από το εξωτερικό για την υποχρέωση τους να παραμένουν σε αυτοπεριορισμό μέχρι την γνωστοποίηση του αποτελέσματος των εξετάσεων.

• Ελέγχους σε όσους πρέπει να μπαίνουν σε απομόνωση, ότι όντως τηρούν την καραντίνα.

Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν αύριο μετά τη συνάντηση. Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι δυστυχώς υπήρξε εφησυχασμός μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Σημείωσε ακόμα ότι έγιναν εισηγήσεις για νέα μέτρα, αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι εάν τηρηθούν τα υφιστάμενα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, η κατάσταση θα παραμείνει ελεγχόμενη.

Δημήτρης Στρατής