Με μειωμένους ρυθμούς άρχισε σήμερα η διέλευση μέσω των οδοφραγμάτων, τα οποία άνοιξαν με απόφαση της κυβέρνησης.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το πρωί στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου πέρασαν κυρίως εγκλωβισμένοι, από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες, αφού διαμένουν σε μαρωνίτικα χωριά ή στην Καρπασία.

Σε δύο περιπτώσεις η είσοδος στα κατεχόμενα δεν επιτράπηκε από τις αρχές του ψευδοκράτους, με το αιτιολογικό ότι το αρνητικό αποτέλεσμα της εξέτασης για κορωνοϊό ήταν στα ελληνικά, ενώ ζητείται στην αγγλική γλώσσα.

Περισσότερη ήταν η κίνηση στο σημείο ελέγχου στις ελεύθερες περιοχές, αφού αρκετοί είναι οι Τ/κ που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές και δεν είχαν περάσει από τα οδοφράγματα για να μεταβούν στο σπίτι που διαμένουν, λόγω των μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Περιορισμένοι αριθμοί

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ από το Υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι τις 3 το απόγευμα από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές πέρασαν πέντε αλλοδαποί, με σκοπό να αναχωρήσουν αεροπορικώς από την Κύπρο, καθώς και 39 Τ/κ.

Από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα διακινήθηκαν 29 Τ/κ και ένα άτομο βουλγαρικής καταγωγής.

Η συντριπτική πλειοψηφία διακινήθηκε μέσω του οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου.

Προϋποθέσεις για τη διέλευση

Η διέλευση επιτρέπεται σε όλους τους Κύπριους πολίτες και σε πρόσωπα που διαμένουν νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η διακίνηση από και προς τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, θα επιτρέπεται νοουμένου ότι οι πολίτες θα παρουσιάζουν κάθε φορά που θα διακινηθούν αρνητικό πιστοποιητικό μοριακής εξέτασης για την ασθένεια του COVID-19, με ισχύ έως και 72 ώρες προηγουμένως.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών θα παρουσιάσουν μόνο την πρώτη φορά που θα διακινηθούν αρνητικό πιστοποιητικό μοριακής εξέτασης, με την εξέταση να έχει γίνει 72 ώρες προηγουμένως και στη συνέχεια θα διενεργούνται τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Ποιοι θα παρουσιάσουν μόνο την πρώτη φορά αρνητικό τεστ κορωνοϊού

  • Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι.
  • Ελληνοκύπριοι εργαζόμενοι που διαμένουν μόνιμα στον Πύργο Τηλλυρίας και εργάζονται στη Λευκωσία.
  • Τουρκοκύπριοι μαθητές/φοιτητές που φοιτούν σε σχολεία ή ακαδημαϊκά ιδρύματα που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές.
  • Εγκλωβισμένοι, όπως και επανεγκατασταθέντες.
  • Κύπριοι πολίτες που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές και λαμβάνουν φαρμακευτική και ιατρική αγωγή.