Σύντομη συνομιλία με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα Τζον Κέρι είχε στο περιθώριο της Συνόδου της Βρέστης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Μάριο Πελεκάνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, ο Μάριος Πελεκάνος δήλωσε από τη Γαλλία πως λόγω του βεβαρημένου προγράμματος του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε την ευθύνη της Συνόδου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν όπως συναντηθούν εκ νέου τις αμέσως επόμενες μέρες, είτε την ερχόμενη Τετάρτη στο Παρίσι είτε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Αφρικανικής Ένωσης που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Πελεκάνος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι, κατά την οποία υπογραμμίστηκε η στήριξη των ΗΠΑ στην Πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη για την Κλιματική Αλλαγή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ο Εκπρόσωπος, προσκάλεσε τον κ. Κέρι σε συνάντηση, σε επίπεδο ηγετών, τον ερχόμενο Οκτώβριο στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Κυπριακής Κυβέρνησης για ανάληψη συντονισμένων κλιματικών δράσεων από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον κ. Κέρι για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τα ουσιώδη Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχει προτείνει η πλευρά μας, καθώς και για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Να υπενθυμίσουμε ότι χθες βράδυ, ο Πρόεδρος είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισιέλ, τον οποίον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ζητώντας την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προώθηση και υλοποίηση συγκεκριμένων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα την ανάληψη, συμπληρωματικών των ΗΕ, πρωτοβουλιών, από μέρους της Ένωσης για επίλυση του Κυπριακού», πρόσθεσε.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Μισιέλ, είπε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατήγγειλε επίσης το απαράδεκτο και προκλητικό περιστατικό στη Δένεια και γενικότερα τις παρενοχλήσεις Ελληνοκυπρίων γεωργών από τουρκικά στρατεύματα εντός της Νεκρής Ζώνης.

Σε ό,τι αφορά την ειδική θεματική στην οποία συμμετείχε κατά τη Σύνοδο, ανέφερε ο κ. Πελεκάνος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέπτυξε τη σημασία της πράσινης ναυτιλίας και αναφέρθηκε κυρίως στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Κύπρος στην κοινή προσέγγιση των μεσογειακών χωρών για δημιουργία μίας ζώνης χαμηλών εκπομπών θείου σε ολόκληρη τη λεκάνη.

«Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι πρόκειται για την πρώτη διεθνή Σύνοδο για την προστασία των ανοικτών θαλασσών και των ωκεανών, στην οποία συμμετείχαν Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων από πολλές χώρες ανά το παγκόσμιο και η οποία κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η καταπολέμηση της παράνομης αλιείας, η μείωση της ρύπανσης των θαλασσών και άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα».

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει αργά απόψε στην Κύπρο. Στην Γαλλία τον συνοδεύουν εκτός από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κυριάκος Κούσιος, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.