Με το αίσθημα της ανησυχίας λόγω της μεγάλης έξαρσης της πανδημίας επέστρεψαν σήμερα στα σχολεία μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί, καθώς συνεχίζει να κυριαρχεί η μετάλλαξη «Όμικρον».

Η λίστα του απουσιολογίου, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους μαθητές, ήταν μακρά, κυρίως λόγω κρουσμάτων, επαφών ή άλλων λόγων που σχετίζονται με την πανδημία.

Όπως δήλωσε στην τηλεόραση του Αντ1 ο διευθυντής μέσης εκπαίδευσης, Κυπριανός Λούης, σήμερα απουσίαζε το 19% των μαθητών. Όπως εξήγησε, από το ποσοστό αυτό, το 8% κατανέμεται σε κρούσματα κορωνοϊού και τις επαφές τους και το υπόλοιπο απουσίασε για άλλους λόγους.

Ανάλογες απουσίες καταγράφηκαν και στη δημοτική εκπαίδευση σε όλες τις επαρχίες.

Υπήρξε επίσης και ένα αυξημένο κύμα αντικαταστάσεων εκπαιδευτικών που απουσιάζουν λόγω της πανδημίας σε αρκετές σχολικές μονάδες, τόσο στη δημοτική όσο και στη μέση εκπαίδευση.

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και για τις εξετάσεις τετραμήνων οι οποίες αρχίζουν την Παρασκευή με το Υπουργείο Παιδείας, δεδομένων των συνθηκών, να ετοιμάζει δεύτερη και τρίτη σειρά εξετάσεων για όσους μαθητές βρίσκονται σε περιορισμό ως επαφές ή κρούσματα κορωνοϊού.

Από σήμερα τέθηκε σε εφαρμογή η νέα δέσμη μέτρων για αναχαίτηση της πανδημίας, ενώ το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε επικαιροποιημένες διευκρινήσεις σε σχέση με τις υποχρεώσεις των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού και των επαφών τους.

Πέραν των 250 ασθενών συνεχίζουν να νοσηλεύονται στα δημόσια νοσηλευτήρια, ενώ ανάσα ελπίδας δίδει η μικρή μείωση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες, παρά τον αυξημένο αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων.

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής μοριακής ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεόντιος Κωστρίκης, εκτίμησε ότι έχουμε ξεπεράσει την περασμένη Παρασκευή την κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η καμπύλη των κρουσμάτων αναμένεται να αρχίσει σταδιακά την κάθοδο.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι, σε σχέση με τη διερεύνηση διαγνωστικών εξετάσεων παικτών της ΑΕΚ, ο Υπουργός Υγείας έχει δώσει οδηγίες για τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας. Τα δείγματα έχουν σταλεί στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής για να τύχουν περαιτέρω ανάλυσης, με σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσον υπήρξαν παρατυπίες στη διαδικασία διενέργειας των εξετάσεων ή παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.