Έκλεισε τις πύλες της το Σάββατο 16 Οκτωβρίου η 60η Γιορτή του Κρασιού, μια οκταήμερη πολυδιάστατη γιορτή γεμάτη από άρωμα κρασιού, λαϊκής παράδοσης και μουσικής.

Σε ομιλία του στην τελετή λήξης, η οποία έγινε στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας», ο Δήμαρχος Λεμεσού ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η μεγαλύτερη λαϊκή γιορτή της Κύπρου μπαίνει στην έβδομη δεκαετία της ζωής της και από αύριο, ξεκινάμε δουλειά για την Γιορτή του Κρασιού του 2022.

Ο Δήμος Λεμεσού κέρδισε φέτος ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Τη διοργάνωση της Γιορτής του Κρασιού μέσα στις περιοριστικές συνθήκες που επέβαλε η επικρατούσα, ακόμα, πανδημία.

Προσφέραμε στους συμπολίτες μας και στους επισκέπτες της Λεμεσού, ακόμα μια γιορτή αντάξια της φήμης και της παράδοσης του κυπριακού κρασιού, αντάξια της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης μας.

Η φετινή Γιορτή του Κρασιού, φιλοξενήθηκε σε ένα  υπέροχα διακοσμημένο και φωτισμένο Δημόσιο Κήπο. Οι χιλιάδες επισκέπτες, χάρηκαν μια γιορτή καλά οργανωμένη, με τάξη και προπαντός με ασφάλεια και με άρτια επίπεδα ποιότητας και υγιεινής.

Η τελετή έναρξης, πέτυχε το ακατόρθωτο: να ξεπεράσει τις τελετές έναρξης του 2018 και 2019. Η πρόκληση για το 2022 είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Τα νέα στοιχεία που εισαγάγαμε από το 2018, εμπεδώνονται και γίνονται σιγά-σιγά μόνιμα στοιχεία της γιορτής: ο παιδότοπος που ενθουσίασε τα παιδιά μας, η έκθεση γελοιογραφίας που μας χάρισε πολλά χαμόγελα, ο φωτισμός και η αναβαθμισμένη διακόσμηση του δημόσιου κήπου.

Φέτος καινοτομήσαμε σε τρεις τομείς: Μεταφέραμε τη γιορτή ενάμιση μήνα πιο αργά, από τις αρχές του Σεπτέμβρη που συνήθως γινόταν, στα μέσα του Οκτώβρη, μέσα σε καιρικές συνθήκες πολύ πιο ευχάριστες. Επίσης, λειτουργήσαμε σε κάθε μια από τις 4 υπαίθριες ταβέρνες ξεχωριστή ζωντανή λαϊκή μουσική. Και ασφαλώς η καινοτομία της διοργάνωσης περιφερειακών γιορτών του κρασιού στα χωριά μας, στα κρασοχώρια και κουμανταροχώρια μας, τις δυο Κυριακές στην αρχή και στη λήξη της γιορτής.

Τα νέα αυτά στοιχεία που προσθέσαμε φέτος, θα αξιολογηθούν στη βάση των σχολίων των δικών σας, για να δούμε πως συνεχίζουμε στις επόμενες γιορτές του κρασιού.

Ένα πράγμα θέλω να υποσχεθώ, και είμαι σίγουρος ότι εκφράζω όλους μας στο Δήμο:  Όλοι μαζί θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας ώστε η Γιορτή του κρασιού να ανανεώνεται, να προοδεύει και να βελτιώνεται συνεχώς. Πάντα με σεβασμό στην παράδοση. Πάντα με αγάπη σε αυτό που μας κληροδότησαν οι παππούδες και οι πατεράδες μας. Πάντα με σεβασμό στα παιδιά μας που θα συνεχίσουν μετά από εμάς.

Θέλω ακόμα μια φορά, να εκφράσω τις ευχαριστίες μας προς τις χιλιάδες συμπολίτες μας, τις χιλιάδες συμπατριώτες μας από όλες τις πόλεις και τα χωριά της Κύπρου που μας έδωσαν τη χαρά να τους φιλοξενήσουμε. Αλλά και τις χιλιάδες ξένους επισκέπτες που είμαι σίγουρος ότι επιστρέφουν στην πατρίδα τους με τη γλυκιά ανάμνηση του κυπριακού κρασιού και της λεμεσιανής φιλοξενίας».

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της φετινής γιορτής: Τα τέσσερα οινοποιεία της πόλης ΕΤΚΟ – ΚΕΟ – ΛΟΕΛ και ΣΟΔΑΠ, το Σύνδεσμο Οινοποιείων Κύπρου (ΣΟΚ),   το Υφυπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, τον Όμιλο Οινοφίλων Κύπρου, τα Κουμανδαροχώρια μας, τον Σύνδεσμο Κυπρίων Γελοιογράφων ΓΕΛΑ και το Εργαστήριο Γελοιογραφίας και Σκίτσου Πιν, το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου, τους καλλιτέχνες, τα μουσικά συγκροτήματα, τις θεατρικές ομάδες, τις χορευτικές ομάδες και ομίλους που πήραν μέρος στο ψυχαγωγικό πρόγραμμα, τα ΜΜΕ και την Πρόεδρο και τα μέλη της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου, καθώς και τη πολιτιστικές υπηρεσίες, αλλά και τους άλλους λειτουργούς του δήμου.