Με ισόβια κάθειρξη θα τιμωρούνται οι βιαστές, με πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ που ψήφισε σήμερα ομόφωνα η Βουλή.

Με την πρόταση που ψηφίστηκε, αλλάζει ο απαρχαιωμένος όρος του βιασμού, που υπήρχε στον νόμο της Κύπρου από την αποικιοκρατία και διευρύνονται οι κατηγορίες των πράξεων που θεωρούνται ως βιασμός.

Μεταξύ πολλών άλλων, κακούργημα του βιασμού ορίζεται ως η παράνομη συνουσία διά της κολπικής, πρωκτικής ή στοματικής διείσδυσης του πέους στο σώμα άλλου προσώπου χωρίς τη συναίνεσή του ή με συναίνεση που δόθηκε υπό το κράτος βίας, απειλής ή φόβου, η διάπραξη του οποίου επισύρει ποινή φυλάκισης διά βίου.

Ταυτόχρονα, με την ψήφιση του νόμου το αποτρόπαιο έγκλημα του βιασμού θα τιμωρείται εάν αφορά γυναίκες, άντρες ή ΛΟΑΤΙ άτομα.

Όπως ανέφεραν οι εισηγητές της πρότασης στην Ολομέλεια, με βάση τα στατιστικά στοιχεία στην Κύπρο, μία στις 10 γυναίκες καταγγέλλουν φαινόμενα βιασμού. Το αποτρόπαιο έγκλημα, όπως αναφέρθηκε, σπανίως δηλώνεται και κυρίως σπανίως τιμωρείται. Βουλευτές κάλεσαν τις διωκτικές αρχές να ταυτιστούν με την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και να επιδείξουν μηδενική ανοχή σε αυτό το φαινόμενο.

Δημήτρης Στρατής