Με διάταγμα του Υπουργού Υγείας και τη λήψη μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό θα ψηφίζουν οι επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα. 

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τις κινητές μονάδες, με τις οποίες θα μπορούν να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, αποφασίστηκε σήμερα ομόφωνα, ότι θα οδηγηθεί ενώπιον της επόμενης Ολομέλειας για ψήφιση.

Έτσι, θα μπορέσουν όσοι είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα και βρίσκονται σε καραντίνα, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο σπίτι τους και χωρίς να χρειαστεί να μεταβούν στο οικείο εκλογικό κέντρο, όπως έπρατταν στο παρελθόν.

Οι κινητές κάλπες θα περάσουν και από τα Νοσοκομεία, στα οποία νοσηλεύονται κρούσματα του κορωνοϊού, εφόσον οι νοσηλευόμενοι δηλώσουν στην ειδική πλατφόρμα που θα λειτουργήσει το ενδιαφέρον τους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Σημειώνεται ότι οι κινητές κάλπες στα νοσοκομεία θα αφορούν μόνο τα κρούσματα και όχι νοσηλευόμενους με άλλες ασθένειες, αφού μόνο σε αυτούς απαγορεύεται η διακίνηση.

Η ηλεκτρονική πύλη, σύμφωνα με τον Έφορο εκλογών, θα ανοίξει το πιθανότερο 14 μέρες πριν από τις εκλογές όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δηλώσουν ότι επιθυμούν να ψηφίσουν. Η πύλη θα κλείσει δύο μέρες πριν από τις εκλογές την Παρασκευή, 28 Μαΐου.

Οι κινητές κάλπες θα αφορούν μόνο όσους είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα και όχι τις επαφές τους, για τις οποίες θα εκδοθεί ειδικό διάταγμα από τον Υπουργό Υγείας, ώστε αυτά τα άτομα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εκλογικό τους κέντρο.

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου, το Υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι κατά την ημέρα των εκλογών θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, ώστε όσοι θα ασκήσουν το δικαίωμα τους, όπως και όσοι θα εργάζονται στα εκλογικά κέντρα να είναι προστατευμένοι. Η κα Μαύρου προέτρεψε τους πολίτες που θα είναι σε τέτοια κατάσταση την ημέρα των εκλογών, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, ανέφεραν ότι υπολογίζεται γύρω στις τέσσερις χιλιάδες ο αριθμός των κρουσμάτων και γι’ αυτό θα λειτουργήσουν αρκετές κινητές μονάδες σε κάθε επαρχία. Περίπου 70 χιλιάδες υπολογίζεται ότι θα είναι οι επαφές.