Με δύο υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) ενισχύθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου για την πρόληψη περιστατικών, όπως η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην ορεινή Λεμεσό, και τη διαχείρισή τους με άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό. Τον εξοπλισμό προσέφερε ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου (ΕΚΟ).

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η παράδοση του εξοπλισμού πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 27 Ιουλίου, στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Λακατάμια, παρουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια στην Κύπρο, Γιώργου Γρηγορά και του αναπληρωτή Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η δωρεά, που ξεπερνά τις 40 χιλιάδες ευρώ, περιλαμβάνει όχι μόνο την παραχώρηση των drones αλλά και την εκπαίδευση των χειριστών τους, προστίθεται.

Με την ολοκλήρωση της παραλαβής, πιστοποιημένοι χειριστές θα εκπαιδεύσουν μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη λειτουργία τους, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητές τους στον εντοπισμό και την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Τα drones αποτελούν απαραίτητα εφόδια κάθε σύγχρονης πυροσβεστικής υπηρεσίας, καθώς με τις δυνατότητες χαρτογράφησης και παρακολούθησης από απόσταση, παρέχουν, σε πραγματικό χρόνο, αναγκαίες πληροφορίες προς τα μέλη του σώματος της Πυροσβεστικής που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, συμπληρώνεται.

Με τον τρόπο αυτό, πολλαπλασιάζουν την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων κατάσβεσης.

Τα συγκεκριμένα drones αξιοποιούν την πιο σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, καθώς διαθέτουν μια σειρά από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ιδανικά για την αντιμετώπιση και πρόληψη των πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα, έχουν τη δυνατότητα να ίπτανται στο σημείο της φωτιάς, ακόμα και σε συνθήκες πυκνού καπνού και να συλλέγουν δεδομένα με ακρίβεια και να τα στέλνουν με ταχύτητα στους Πυροσβέστες.

Η ραδιομετρική θερμική κάμερα μπορεί να τεθεί και σε νυχτερινή λειτουργία για να μεγεθύνει και να παρουσιάσει με ακρίβεια τα κρίσιμα δεδομένα που χρειάζεται το Σώμα για να περιορίσει το εύρος της καταστροφής και να διαφυλάξει ζωές που κινδυνεύουν, είτε αυτοί είναι κάτοικοι της περιοχής, είτε μέλη του Σώματος που επιχειρούν στο μέτωπο.

Οι λειτουργίες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών δεν περιορίζονται μόνο κατά την ώρα της φωτιάς, αλλά μπορούν να περιπολούν σε κανονικές συνθήκες και να εντοπίζουν πιθανές εστίες ή κινδύνους.