Μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν δέχεται τετελεσμένα και δεν υποκύπτει σε απειλές της Τουρκίας, έστειλε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, στη Βουλή των Ελλήνων.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό αλλά και το τουρκολυβικό μνημόνιο, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «η τακτική ότι ‘πρώτα παρανομώ και ύστερα διαπραγματεύομαι την παρανομία μου έναντι νόμιμου ανταλλάγματος’ έχει λάβει τέλος». «Και αυτό ισχύει και για την Κύπρο και για το Κυπριακό, όπου η Τουρκία πρέπει να επανέλθει στο πλαίσιο λύσης των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε.

Όπως υποστήριξε ο ίδιος, «η Τουρκία στις προσπάθειές της να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη και τη Δύση, δεν αντιμετωπίζει εμάς. Αντιμετωπίζει τις παρανομίες της. Την απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας, την άρνηση της να προσχωρήσει στη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, το ανυπόστατο και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, με το πρόσχημα της αποστρατικοποίησης, τον αναθεωρητισμό απέναντι στις διεθνείς συνθήκες, τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, τις παραβιάσεις εθνικού εναερίου χώρου και χωρικών υδάτων, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, την απόκλιση από το κράτος δικαίου».

«Είναι νομίζω ώρα για αλλαγή πορείας της Τουρκίας, για να ζήσουν οι λαοί μας με ασφάλεια, ειρηνικά και να ενταχθεί η Τουρκία στη νέα αρχιτεκτονική της περιοχής και να γίνει το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος, θάλασσες ειρήνης και συνεργασίας», ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της ελληνικής Κυβέρνησης, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι έχει συμβάλει αποφασιστικά στην «ανάσχεση της Τουρκίας επί του πεδίου. Ευαισθητοποίησε την ΕΕ και τη Δύση, σε σχέση με το νέο ανατολικό ζήτημα, υποχρέωσε την Τουρκία να ακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή, αναζητώντας συνομιλητές».

Παράλληλα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιδείξουν πνεύμα ενότητας επί των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής και έναντι του αναθεωρητισμού της Τουρκίας.

«Σας ζητώ τη στοίχιση όλων των πολιτικών δυνάμεων, με κοινό παρονομαστή την εθνική λογική και το εθνικό συμφέρον. Σας ζητώ να διατηρήσουμε συστράτευση, μπροστά στον αναθεωρητισμό. Σας ζητώ ενότητα μπροστά στην υπαρκτή απειλή. Σας ζητώ ομοψυχία μπροστά στη θρασύτητα του casus beli, στα ιδεολογήματα της “γαλάζιας πατρίδας”, στα ιδεολογήματα της οθωμανικής καρδιάς, σας ζητώ ενότητα και ομοψυχία, γιατί αυτά αποτελούν την ισχυρή εθνική ασπίδα», κατέληξε ο κ. Δένδιας, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ