«Με αίσθημα ευθύνης έναντι του κόσμου του ΔΗΣΥ και στο σύνολο των πολιτών» δήλωσε ότι υπέβαλλε τη δήλωσή του για το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος για τις Προεδρικές εκλογές του 2023, ο Αβέρωφ Νεοφύτου στις 12.00 το μεσημέρι ακριβώς, στο κλείσιμο της διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων στα γραφεία του ΔΗΣΥ.

Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε έτοιμος, με πολύ αξιόπιστο τρόπο να μπει σε διάλογο για συνεργασίες «για ν’ αλλάξουμε την χώρα προς το καλύτερο» ενώ στην ερώτηση εάν η χώρα χρειάζεται καραβοκύρη ή καρχαρία απάντησε ότι η χώρα θέλει ηγέτη που να μπορεί να αντιμετωπίζει τους καρχαρίες, όπως την Τουρκία.

«Άκουσα και χάρηκα που ο Νίκος Χριστοδουλάκης δηλώνει ότι είναι Συναγερμικός. Θα τον ήθελα πολύ, μετά και από την τολμηρή και θαρραλέα μας πρόταση να πάμε στη βάση, να είχε βάλει την υποψηφιότητα στο δικό του κόμμα. Από κει και πέρα πήρε την απόφασή του να μην διεκδικήσει μέσα από τις εσωκομματικές διαδικασίες. Σεβόμαστε την απόφασή του», ανέφερε κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του απερχόμενου ΥΠΕΞ.

Στην αρχική του δήλωση ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι στα επόμενα χρόνια «θα έχουμε μεγάλες ευκαιρίες για να αναβαθμίσουμε τη ζωή όλων ανεξαίρετα των συμπολιτών μας. Δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ενός βιώσιμου μέλλοντος για τους νέους μας. Μια χώρα βασισμένη σε ένα σύγχρονο, αναπτυξιακό, οικονομικό μοντέλο, πράσινο και ψηφιακό. Με κοινωνικό κράτος που θα αγκαλιάζει κάθε αδύναμο. Με θεσμικά κατοχυρωμένη διαφάνεια. Με τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από όλες, την επίλυση του εθνικού θέματος. Με τρόπο που να διασφαλίζει την επιβίωση και την αξιοπρέπεια του Κυπριακού Ελληνισμού και την ευημερία όλων ανεξαιρέτως των Κυπρίων».

Την ίδια ώρα, συνέχισε, η Κύπρος θα αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις, «με μια ανεξέλεγκτη Τουρκία. Με μια Ευρώπη σε ανασύνταξη. Σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον. Αλλά και στο εσωτερικό. Τόσο κοινωνικές όσο και οικονομικές». «Όλα αυτά απαιτούν εμπειρία και ικανότητα» είπε.