Της Χρύσως Σιλβέστρου*

Ναι το χάσαμε το παιχνίδι… ναι ξεφύγαμε… ναι κουραστήκαμε… ναι δεν μας αρέσει η μάσκα… ναι έχουμε πανδημία… Προφανώς, δεν χρειάζεσαι ιδιαίτερη γνώση… για να αντιληφθείς ότι από την χρήση μάσκας για τρεις… έξι μήνες για κάποιες ώρες… εκτός από δυσφορία και εκνευρισμό… δεν κινδυνεύει ούτε η υγεία σου… ούτε οι ατομικές σου ελευθερίες… και όχι γιατί σου εξηγούν τα αυτονόητα… αυτοί που έχουν τις γνώσεις… αλλά γιατί οι ίδιοι περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας παρέα με τις μάσκες… σε όλη τους την ζωή… στα χειρουργεία… στις εντατικές… στους θαλάμους… Αν πάλι εσύ έχεις θέμα… και ξέρεις καλύτερα… η δική τους η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά… !!!

Από και και πέρα όμως… το αλαλούμ με τις οδηγίες… και τις αποφάσεις… μπορεί στην αρχή να κρυβόταν πίσω από τον άγνωστο νέο κορωνοϊο και τα δεδομένα που αλλάζουν… αλλά πλέον… προχειρότητες και άλλες δηλώσεις… το απόγευμα και άλλες αποφάσεις το πρωί… έφεραν το μπάχαλο… σε ένα λαό που του μιλούν για ατομική ευθύνη… την οποία, μάλιστα, πληρώνει ακριβά… αλλά, ας πούμε, δεν είδε ποτέ… άτε σχέδιον ποτέ να πω… με μάσκα… τον Πρόεδρο του… έστω και για το θεαθήναι… ενώ, εδώ και κάποιους μήνες… βλέπει έναν Υπουργό παιδείας να περιφέρεται… σε σχολεία… και όχι μόνο… και να κάνει μόδα το πηγούνι μάσκα… μέχρι το «θεϊκό»… εν να φκει η ψυσιή μου… του Νικου Νουρη… !!!

Τουλάχιστον δεν ζήσαμε… το όλα τα παιδάκια από 6 χρόνων με μάσκες… γιατί μπορεί να μην είσαι επιδημιόλογος… υπουργός ή δάσκαλος… αλλά, μπορούσες να φανταστείς… πως ήταν αδύνατο να πάρεις από το χεράκι… ένα πρωτάκι… μέσα στο άγχος για το άγνωστο… να του πεις… ότι θα φορέσει την μασκούλα του… θα πάει σε ένα άγνωστο σχολείο… θα βρει και άλλα παιδάκια με μασκούλες… δασκάλους και δασκάλες, όλοι με μάσκες, που δεν θα μπορούν να του χαμογελάσουν… να το πάρουν από το χεράκι ή να το αγκαλιάσουν αν χρειαστεί… και, κυρίως, να του εξηγήσεις ότι δεν είναι χρονιά για κλάματα προσαρμογής… γιατί έχει ατομική ευθύνη…!!!

Έτσι με τούτα και με κείνα… με μάσκες ή χωρίς… με κρούσματα… και ψευδοκρούσματα… με Al Jazzera… και διαβατήρια… θρανία μονά και διπλά… ετοιμαζόμαστε σιγά-σιγά… να αποχαιρετήσουμε τον Αύγουστο… ή να υποδεχτούμε τον Σεπτέμβρη… όπως το προτιμά ο καθένας… Και επειδή έρχονται δύσκολες μέρες… δύσκολα πρωτόκολλα… και επειδή ο καύσωνας δεν δείχνει καμία διάθεση να μας αφήσει… Καλή μας Υπομονή… και Καλή Ευθύνη… ατομική ή συλλογική…!!!

 

*Η Χρύσω Σιλβέστρου γεννήθηκε στη Λεμεσό. Αποφοίτησε από το Λανίτειο Λύκειο Β΄και πέρασε στη Νομική Αθηνών. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας στην Αθήνα. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΑ, στον Ραδιοτηλεπτικό Σταθμό ο ΛΟΓΟΣ και στο ΚΑΝΑΛΙ 6. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6