Η αύξηση των κρουσμάτων και ιδιαίτερα η διασπορά του κορωνοϊού στην κυπριακή κοινωνία, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που άρχισε στις δέκα το πρωί, μεταξύ του Υπουργού Υγείας και μελών της επιστημονικής ομάδας.

Στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε, έγινε μια ανασκόπηση της κατάστασης και κατατέθηκαν νέες εισηγήσεις στον Υπουργό από πλευράς της επιστημονικής ομάδας, χωρίς, ωστόσο, να προκύψουν αποφάσεις.

Πηγή από το Υπουργείο Υγείας ανέφερε στοn Σταθμό μας ότι μελετήθηκαν τα στοιχεία από τη διαδικασία των τριών χιλιάδων τυχαίων δειγματοληψιών που άρχισε αυτή την εβδομάδα στη Λεμεσό, ενώ οι επιδημιολόγοι θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση την ερχόμενη Τρίτη.

Θα αξιολογηθεί από τους επιδημιολόγους και η διενέργεια άλλων δέκα χιλιάδων διαγνωστικών εξετάσεων κορωνοϊού, τα οποία ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Υγείας.

Σε δηλώσεις της στο Κανάλι 6, η καθηγήτρια παιδιατρικής, λοιμωξιολογίας και μέλος της επιστημονικής ομάδας, Μαρία Κολιού, ανέφερε ότι τέθηκαν αρκετές εισηγήσεις οι οποίες, όμως, θα ενεργοποιηθούν αφού αξιολογηθεί η κατάσταση.

Η κ. Κολιού, ενόψει και του Σαββατοκύριακου, κάλεσε μέσω του Σταθμού μας το κοινό να περιορίσει τις μεγάλες συναθροίσεις και ειδικά τα πάρτι, τα οποία, όπως είπε, παρατηρούνται ιδιαίτερα σε άλλες επαρχίες και όχι μόνο στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκε και το μέτρο του περιορισμού των κοινωνικών συναθροίσεων μέχρι δέκα ατόμων σε οικείες, ιδιαίτερα ενόψει και του Δεκαπενταυγούστου.

Δεν αποκλείεται, εάν η κατάσταση χειροτερέψει, το μέτρο να εφαρμοστεί και σε άλλες επαρχίες, πέραν της Λεμεσού.

Η γενικότερη διαπίστωση των επιδημιολόγων είναι ότι η διασπορά του ιού δεν περιορίζεται μόνο στη Λεμεσό, αλλά και σε όλες τις επαρχίες.

Υπενθυμίζεται ότ,ι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 98 από τα 158 κρούσματα που καταγράφηκαν στην Κύπρο την περίοδο από 1η Ιουλίου μέχρι 3 Αυγούστου, είναι εγχώριες λοιμώξεις, δηλαδή περίπου τα 2/3. Για οκτώ από αυτά δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία διερεύνησης των κρουσμάτων. 52 θετικά στον ιό άτομα είχαν ταξιδιωτικό ιστορικό.

Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας, Ζωή Δωροθέα Πανά και Λεόντιος Κωστρίκης, θα παραθέσουν συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας στις 2 μετά το μεσημέρι, σε σχέση με όσα διαμείφθηκαν στη σύσκεψη.

Δημήτρης Στρατής