Πηγή φωτογραφίας: tanea.gr

Του Γιάννη Κωστακόπουλου

Μπαίνουν στη μέση και τα προσφυγόπουλα, στην αντάρα της δοκιμασίας μας. Η είδηση που έτρεξε, έλεγε ότι κάτοικοι των Καμένων Βούρλων εμπόδισαν φορτηγό με τρόφιμα, κουβέρτες και άλλα εφόδια, να περάσει και να προμηθεύσει με φαγητό το ξενοδοχείο – αχούρι, που φιλοξενεί προσωρινά 39 ασυνόδευτα παιδιά. Βγήκαν, που λέτε, απ’ τη βολή τους οι νοικοκυραίοι στάθηκαν μπροστά στις κάμερες και έβρισαν τα παιδιά και τη… τύχη τους.

Τζάμπα, θα αναζητούσα την αιτία για τέτοιες μισαλλόδοξες επιθέσεις και θα χαρακτήριζα δεόντως τον παπά, που χτυπούσε την καμπάνα της εκκλησίας για να συγκεντρώσει, «αγανακτισμένους» της περιοχής. Οι οποίοι ειρήσθω εν παρόδω έχουν προσφυγικές καταβολές.

Σας καταλαβαίνω παιδιά! Αποδημητικά πουλιά, χωρίς κατεύθυνση και προορισμό είσαστε! Προσφυγο-πούλια, που φτάνετε να ξεκουράσετε τα κουρασμένα σας φτερά σ’ ένα ξάρτι, στο πλοίο που αντικρίσατε μεσοπέλαγα. Μη γνωρίζοντας ότι πέσατε σε Καμένα Βούρλα…

– Η αρχική ονομασία των σημερινών Καμένων Βούρλων ήταν «Παλιοχώρι», αλλά κατά τους χρόνους της τουρκοκρατίας σε μια τουρκική επιδρομή, οι κάτοικοι, σύμφωνα με μια παράδοση, αναζήτησαν καταφύγιο σωτηρίας μέσα στα βούρλα. Όταν πέρασε ο κίνδυνος, έγινε μεγάλος ντόρος για τη σωτηρία τους και πάνω στη συζήτηση κάποιος είπε τη φράση «ας είναι καλά τα καημένα τα βούρλα».

«Καϋμένα Βούρλα» έχουμε την ονομασία στο βασιλικό διάταγμα του Γεωργίου Α’. «Καμένα Βούρλα», ονομάζεται το παραθαλάσσιο θέρετρο στις μέρες μας. «Παλιοχώρι», μας δανείζει την ονομασία η παράδοση. Δεν πειράζει… Όπως και να το θυμάστε παιδιά, το ίδιο πράγμα σημαίνει.

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6