Ετοιμάζονται να εισβάλουν στη Σύρτη οι δυνάμεις του καθεστώτος Σάρατζ και οι μισθοφόροι τους οποίους έστειλε η Τουρκία στη Λιβύη για να ενισχύσουν την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Στρατιωτικοί διοικητές των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ ανέφεραν ότι πομπή 200 οχημάτων κινήθηκε προς την πόλη Ταουρέγκα η οποία βρίσκεται κοντά στη Σύρτη.

Η Αίγυπτος προειδοποίησε ότι θα εμπλακεί στρατιωτικά στη Λιβύη, εάν επιχειρηθεί προέλαση προς τη Σύρτη.

Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία δηλώνουν δια των ηγετών τους έτοιμες να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος των ξένων δυνάμεων που παραβιάζουν το εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη και κάλεσαν «όλους τους ξένους παράγοντες να σταματήσουν τις παρεμβάσεις τους» στη χώρα.

Σε κοινή δήλωση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Καγκελάριου της Γερμανίας και του Πρωθυπουργού της Ιταλίας αναφέρονται τα εξής:

«Συναντηθήκαμε σήμερα στις Βρυξέλλες στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συζητήσουμε την κατάσταση στη Λιβύη. Συμμεριζόμαστε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις αυξανόμενες στρατιωτικές εντάσεις σε αυτήν τη χώρα και τον αυξημένο κίνδυνο περιφερειακής κλιμάκωσης. Καλούμε λοιπόν όλα τα μέρη στη Λιβύη και τους ξένους υποστηρικτές τους να σταματήσουν αμέσως τις μάχες και να θέσουν τέρμα στη συνεχιζόμενη στρατιωτική κλιμάκωση σε ολόκληρη τη χώρα».
 
«Καλούμε επίσης όλους τους ξένους φορείς να θέσουν τέρμα στην αυξανόμενη παρέμβασή τους και να σεβαστούν πλήρως το εμπάργκο όπλων που καθιέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε την πλήρη αποτελεσματικότητα της Επιχείρησης Irini προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση στο έδαφος. Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε την πιθανή χρήση κυρώσεων εάν συνεχιστούν οι παραβιάσεις του εμπάργκο στη θάλασσα, στην ξηρά ή στον αέρα και προσβλέπουμε στις προτάσεις που ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας θα το κάνει για αυτό».