Σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή Κλαδερή στον Ύψωνα εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης και εισέρχεται σε τροχιά υλοποίησης.

Χρηματοδότηση της τάξεως των 3,2 εκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, έχει εξασφαλίσει το μεγάλο έργο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων που έχει σχεδιάσει και υποβάλει ο Δήμος Ύψωνα, αφού έχει κριθεί από τις κοινοτικές αρχές ότι συνάδει με το στόχο της μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη.

Το έργο αφορά στην περιοχή Κλαδερή στον Ύψωνα, στην οποία κάθε χρόνο σημειώνονται περιστατικά πλημμυρών με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρές ζημιές και να χάνονται περιουσίες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται δίπλα από αργάκι της Μαρκετούς στον Ύψωνα, που είναι ο 7ος μεγαλύτερος χείμαρρος της Κύπρου.

Οι λόγοι που έχει κριθεί ότι το έργο συνάδει με τον στόχο της μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη, είναι επειδή μετά την ολοκλήρωση των υποδομών για τη συλλογή του νερού της βροχής, αρκετοί τόνοι από αυτό θα διοχετεύονται σε 20 δεξαμενές σε τοπικά πάρκα, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται για το πότισμά τους σε περιόδους που δεν βρέχει.

Περαιτέρω, θα αξιοποιηθούν φωτοβολταϊκά για να παράγεται η αναγκαία ηλεκτρική ενέργεια για τις τουρμπίνες, με τις οποίες θα ποτίζονται πάρκα.

Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει σε ποσοστό 90% από κοινοτικούς πόρους και ένα 10% θα καλυφθεί από την τοπική αρχή. Οι αγωγοί συλλογής των ομβρίων υδάτων θα καλύψουν μια περιοχή μήκους τεσσεράμισι χιλιομέτρων.

Όπως ανέφερε στο Κανάλι 6 ο δήμαρχος Ύψωνα, Παντελής Γεωργίου, η τοπική αρχή είναι έτοιμη να ξεκινήσει το έργο και αναμένει την κοινοτική χρηματοδότηση. Ο δήμαρχος εκτίμησε πως περί τα τέλη Μαρτίου μπορούν να προκηρυχθούν οι προσφορές και να κατακυρωθούν τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν οι εργασίες που θα διαρκέσουν 18 μήνες.

Χάρης Παναγιώτου