Φωτογραφία αρχείου

Βελτίωση στηv αντίδραση των αρμόδιων αρχών για τη ρύπανση στη θάλασσα της Λεμεσού βλέπουν οι χειμερινοί κολυμβητές της πόλης, που δηλώνουν δικαιωμένοι από απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετικό διάβημά τους.

Όπως δήλωσε στο Κανάλι 6 η πρόεδρος των χειμερινών κολυμβητών Λεμεσού «ΑΚΤΗ ΟΛΥΜΠΙΩΝ», Έρμα Στυλιανίδη, η οργάνωση θα αποστείλει στην ευρωπαϊκή επιτροπή και τα στοιχεία που κατέχει σε σχέση με τη ρύπανση.

Η κ. Στυλιανίδη χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το ότι οι αρμόδιοι φορείς στον τόπο μας αναγνώρισαν το πρόβλημα και έχουν εντείνει τις προσπάθειες για αντιμετώπισή του.

Στην απάντηση προς τους χειμερινούς κολυμβητές, η Κομισιόν αναφέρει πως έχει εις γνώση της πως όλες οι πόλεις στην Κύπρο δεν είναι εξοπλισμένες με κατάλληλες εγκαταστάσεις επεξεργασίας των αστικών λυμάτων, προτού διοχετευτούν στη θάλασσα.

Γι’ αυτό τον λόγο, προστίθεται, η ΕΕ αποφάσισε να ξεκινήσει διαδικασία παράβασης και την παρέπεμψε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Στις 5 Μαρτίου του 2020, το δικαστήριο καταδίκασε την Κύπρο γιατί δεν διασφάλισε ικανοποιητική συλλογή και επεξεργασία των αστικών λυμάτων και η χώρα μας καλείται να δημιουργήσει την αναγκαία υποδομή, προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση.