Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι οι αποφάσεις που έλαβαν οι χώρες της Ομάδας των Επτά στη σύνοδο κορυφής στην Ιαπωνία στοχεύουν στον “διπλό περιορισμό” της Ρωσίας και της Κίνας.

Απευθυνόμενος σε τηλεδιάσκεψη ο Λαβρόφ επανέλαβε τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι η Δύση χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως εργαλείο για να επιτύχει μια στρατηγική ήττα της Μόσχας. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απορρίπτουν το αφήγημα αυτό λέγοντας ότι βοηθούν το Κίεβο να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι σε έναν παράνομο πόλεμο.

“Το ζήτημα τέθηκε δυνατά και ανοιχτά–να ηττηθεί η Ρωσία στο πεδίο της μάχης, αλλά να μη σταματήσει εκεί και να την εξαφανίσουν ως γεωπολιτικό ανταγωνιστή. Κοιτάξτε τις αποφάσεις που συζητώνται και υιοθετήθηκαν σήμερα στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά στη Χιροσίμα και οι οποίες στοχεύουν στον διπλό περιορισμό της Ρωσίας και της Κίνας“, είπε ο Λαβρόφ.

Σε νωρίτερη ανακοίνωσή τους οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να εντείνουν τις κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας και να μειώσουν την έκθεσή τους στην Κίνα. Επίσης κάλεσαν την Κίνα να πιέσει τη Ρωσία να σταματήσει άμεσα τη στρατιωτική της επιχείρηση και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η Δύση ασκεί πιέσεις στις δύο χώρες να περιορίσουν τους εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, αλλά η Μόσχα έχει τη στήριξη άλλων συμμάχων.

Η Κίνα είναι σθεναρά αντίθετη απέναντι στο κοινό ανακοινωθέν της G7 και έχει εκφράσει την όχλησή της στην Ιαπωνία, την διοργανώτρια χώρα της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά, όπως ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο ανέφερε ότι η G7, παραβλέποντας τις ανησυχίες της Κίνας, επιτέθηκε στο Πεκίνο και ενεπλάκη στις εσωτερικές του υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα της Ταϊβάν, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP