Ξεκάθαρη διασπάθιση δημοσίου χρήματος εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, ενώ από τη συζήτηση που έγινε, διαφάνηκε ότι το ζήτημα των καθισμάτων που αναδείχθηκε για το νέο γήπεδο της Λεμεσού είναι ίσως το μικρότερο των λαθών.

Ο Γενικός Ελεγκτής μιλώντας στη Βουλή ανέφερε ότι από την αρχική εκτίμηση των 15 εκατ. ευρώ που έγινε με δημόσια δήλωση του Προεδρικού Μεγάρου το έργο αναμένεται να κοστίσει 38 εκατ. συν 10 εκατομμύρια για την κατασκευή του οδικού δικτύου.

Το 2016 όπως είπε, ζητήθηκε μέσω του προϋπολογισμού του ΚΟΑ ποσό 17 εκατ. ευρώ. Ένα ποσό που όπως είπε, μέσω της προκήρυξης προσφορών για το γήπεδο της Λεμεσού που έγινε τον Μάρτιο του 2018 έφτασε στα 28,2 εκατ. και κατακυρώθηκε στον εργολάβο στα 31,3 εκατ.

Σημείωσε ότι δεν υπήρχαν συνθήκες επαρκούς ανταγωνισμού καθώς έγιναν μόνο δύο προσφορές. Πρόσθεσε ότι η πολιτική του ΚΟΑ ήταν η επιχορήγηση του 60% της κατασκευής γηπέδων και το κράτος αποφάσισε την επιχορήγηση του 100%, χρησιμοποιώντας μια διαπιστωμένα κακή μελέτη.

Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι επειδή ακούγεται ότι τα σωματεία της Λεμεσού θα πάρουν το γήπεδο «μούχτι» υπάρχει όρος να πληρώνουν αγοραίο ενοίκιο. Με βάση της εκτιμήσεις που έγιναν όπως είπε, για αποπληρωμή των επιπρόσθετων εξόδων ο ΚΟΑ ως αναθέτουσα αρχή, θα πρέπει να απαιτήσει από τα τρία σωματεία της Λεμεσού τουλάχιστον δύο εκατ. τον χρόνο.

Η διευθύντρια τεχνικού ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Στάλω Αριστείδου εξήγησε ότι στην αρχική μελέτη που έγινε για την κατασκευή του γηπέδου της Λεμεσού υπήρχαν αρκετά λάθη και παραλείψεις, όπως ο νότιος αγωγός, τα μπάζα που εντοπίστηκαν, έπρεπε να πληρωθούν επιπρόσθετα χρήματα.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγήθηκε στον ΚΟΑ ότι ο αρχικός εξ Ελλάδος μελετητής κ. Κονταρίδης δεν είχε την ικανότητα να διαχειριστεί το έργο. Για τους λόγους αυτούς το 2019 αποφασίστηκε η αλλαγή μελετητή που είναι ο οίκος Παπαδόπουλος, ενώ η εκτέλεση του έργου πέρασε από τον ΚΟΑ στην εποπτεία των δημοσίων έργων.

Ο πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης αφού υπενθύμισε ότι ο ίδιος ανέλαβε την προεδρία του Οργανισμού το 2019, σημείωσε ότι όντως ο αρχικός μελετητής είχε λάθη τα οποία εντοπίστηκαν, καθώς προχωρούσε το έργο. Ο κ. Κονταρίδης αποχώρησε όπως είπε, επειδή δεν άντεχε τον συνεχή έλεγχο. Ο πρόεδρος του ΚΟΑ ανέλαβε τη δέσμευση ότι ο Οργανισμός σε συνεννόηση με την Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων θα εξετάσει τρόπους επιστροφής των χρημάτων στο κράτος.

Μιλώντας εκ μέρους του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων η κ. Στέλλα Μιχαηλίδου είπε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό από την διαχείριση του γηπέδου που θα γίνει στο μέλλον ο φορολογούμενος και το κράτος πάρουν πίσω χρήματα. Για όλα αυτά όπως είπε η Κύπρος καλείται να λογοδοτήσει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία έχει συγκεκριμένους κανόνες για την έμμεση κρατική επιχορήγηση για κατασκευή γηπέδων.