Η Πρόεδρος της ΕΕ αναμένεται να παραδώσει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, μέσω του οποίου η Κύπρος θα αντλήσει από το Ταμείο Ανάκαμψης έως €1.2 δις.

Η τελετή παράδοσης της έγκρισης του κυπριακού σχεδίου θα πραγματοποιηθεί στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου και στη συνέχεια οι Φον ντερ Λάιεν και Αναστασιάδης θα προβούν σε δηλώσεις.

Με την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, η Κύπρος αναμένεται να λάβει την πρώτη προκαταβολή των ευρωπαϊκών κονδυλίων που της αναλογούν. Συγκεκριμένα, εντός Ιουλίου θα λάβει το 13% των χρημάτων, που αντιστοιχούν σε €130 εκατ.

Για να εκταμιεύσει τα υπόλοιπα χρήματα η Κύπρος, θα πρέπει μέχρι το 2026 να υλοποιήσει 58 μεταρρυθμίσεις, 76 αναπτυξιακές επενδύσεις και να εγκριθούν από τη Βουλή 51 νομοθετήματα.

Ήδη, ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, απέστειλε στη Βουλή κατάλογο με τα 23 νομοσχέδια τα οποία θα πρέπει να εγκριθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς και κατάλογο με τα υπόλοιπα 28 νομοθετήματα τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν από το Κοινοβούλιο μέχρι το τέλος του 2025.

Υπενθυμίζεται πως το κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης αποτελείται από πέντε άξονες πολιτικής, δηλαδή τη δημόσια υγεία και πολιτική προστασία – διδάγματα από την πανδημία, την ταχεία μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την ψηφιακή εποχή, την αγορά εργασίας, εκπαίδευση και ανθρώπινο κεφάλαιο.

Από αυτά, τουλάχιστον 37% θα πρέπει να κατανεμηθούν σε δράσεις για την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων και τουλάχιστον 20% σε δράσεις για την ψηφιακή μετάβαση.