Θα αντιδράσουμε στις τουρκικές προκλήσεις με προσφυγή σε διεθνή σώματα και διπλωματικές ενέργειες, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την Παρασκευή, στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Παρακολουθούμε με ψυχραιμία τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας. Η αντίδρασή μας δεν μπορεί να είναι άλλη από την προσφυγή σε διεθνή σώματα και ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο», ανέφερε αρχικά ο κ. Πελεκάνος.
Ακόμη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν προκαλούμε και βεβαίως δεν είναι πρόθεσή μας να αντιπαρατεθούμε στρατιωτικά με την Τουρκία», προσθέτοντας ότι επιθυμία μας είναι η ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.
«Αυτό που η Κυπριακή Δημοκρατία πράττει εκ καθήκοντος είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής της δύναμης προκειμένου να προασπίσει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και όχι η επιθετική διάταξη, όπως καταφαίνεται από τη ρητορική και τις ενέργειες της Τουρκίας», επεσήμανε.
Ο κ. Πελεκάνος τόνισε ότι πολιτική μας παραμένει η επιμονή στον δημιουργικό διάλογο για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Όσον αφορά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπάρχει ως επιλογή κινήσεων είτε ο διμερής διάλογος είτε η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», ανέφερε.
Απαντώντας σε ερώτηση για την αντίδραση της Λευκωσίας στις τουρκικές κινήσεις που αποσκοπούν στην αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο κ. Πελεκάνος υπέδειξε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις, τις δηλώσεις και τα δημοσιεύματα και λαμβάνει τα δέοντα μέτρα για να προασπίσει και να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπήρχε στη Λευκωσία μια ανησυχία όσον αφορά το ενδεχόμενο τότε κάποιες χώρες να διαφοροποιήσουν τη στάση τους. «Προβήκαμε σε πάμπολλες ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο για να το αποτρέψουμε. Δυστυχώς η οπτική γωνία την οποία επέλεξαν κάποιες χώρες να χρησιμοποιήσουν σε αυτή την περίπτωση είναι περισσότερο νομική παρά πολιτική», εξήγησε, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια της Λευκωσίας ήταν να πείσει ότι πρόκειται για ένα εξόχως πολιτικό ζήτημα.
«Έχουμε διατηρήσει ανοικτή την 4η Διακρατική Προσφυγή και εκεί επικεντρώνονται οι προσπάθειές μας έτσι ώστε στην επόμενη συζήτηση που θα γίνει για το θέμα της 4ης Διακρατικής Προσφυγής να πετύχουμε να παραμείνει ανοικτή η συγκεκριμένη υπόθεση», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στις κινήσεις της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά θέματα. «Όσον αφορά το θέμα της αναγνώρισης, θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στο δημοσίευμα που είδαμε όλοι μας σήμερα γίνεται κάποια αναφορά, η οποία δεν επιβεβαιώνεται, σε ένα ενδεχόμενο», πρόσθεσε.
Το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας, συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μόλις πρόσφατα έχει εκδώσει ένα νέο ψήφισμα όσον αφορά την ανανέωση της θητείας της UNFICYP και πριν από μερικούς μήνες έχει εκδώσει μια ξεκάθαρη προεδρική δήλωση όσον αφορά το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. «Δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε από τα όσα καταγράφονται σε κάποια δημοσιεύματα», υπέδειξε.
Ερωτηθείς για την ημερομηνία καθόδου στην Κύπρο της αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως για Πολιτικές Υποθέσεις και Υποθέσεις Ειρήνης του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι είναι κάτι που δεν έχει ξεκαθαρίσει, προσθέτοντας ότι αναμένεται σχετική ενημέρωση τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες.
Πηγή: ΚΥΠΕ