Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για συμμετοχή στην άτυπη συνάντηση 5+1 για την Κύπρο, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, με την ανακοίνωση της σύγκλισης της διάσκεψης στις 27-29 Απριλίου, στη Γενεύη.

Την απόφαση του Αντόνιο Γκουτέρες με τις καθορισθείσες ημερομηνίας και τον τόπο πραγματοποίησης της διάσκεψης, ανακοίνωσε με γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Μετά τις διαβουλεύσεις που διεξήγαγε εκ μέρους του ΓΓ η ανώτερη αξιωματούχος του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, τους περασμένους μήνες, ο Γενικός Γραμματέας προτίθεται να συγκαλέσει μία άτυπη συνάντηση 5+1 για το κυπριακό ζήτημα, στη Γενεύη της Ελβετίας, από τις 27 μέχρι τις 29 Απριλίου», ανέφερε ο κ. Ντουζαρίκ, σημειώνοντας πως «ο σκοπός της συνάντησης θα είναι να προσδιοριστεί αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευτούν τα μέρη μια διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος, εντός ενός προβλεπτού ορίζοντα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, μιλώντας στο Κρατικό Ραδιόφωνο ανέφερε ότι ήδη γίνεται προετοιμασία από τη νομική ομάδα και τα μέλη της διαπραγματευτικής και ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι έτοιμος για την συνάντηση και για ουσιαστική διαπραγμάτευση του Κυπριακού.

Είπε ακόμα ότι σύντομα αναμένεται να επισκεφτεί την Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων ΕΘνών, Τζέιν Χολ Λουτ, σημειώνοντας ωστόσο ότι ακόμα δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία της επίσκεψης.

Ερωτηθείς αν έχει ετοιμαστεί οδικός χάρτης για τις συνομιλίες, ο κύριος Κούσιος δήλωσε ότι στόχος είναι να υπάρξει αποτέλεσμα στην άτυπη συνάντηση και να πειστεί ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών να προχωρήσει στην επόμενη φάση, για συζήτηση της ουσίας του Κυπριακού.

Αν υπάρξει επιτυχία στην άτυπη συνάντηση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα ακολουθήσει συζήτηση σε επίπεδο τεχνικών ομάδων για προετοιμασία των διαπραγματεύσεων. Στόχος, πρόσθεσε ο κύριος Κούσιος, είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν, αλλά ξεκαθάρισε ότι το θέμα των χρονοδιαγραμμάτων δεν αποφασίζεται εκ των προτέρων.