Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούν τετ α τετ στις 5 το απόγευμα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Θα προηγηθεί ραντεβού του Τούρκου Προέδρου με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον.

Στην Αθήνα σημειώνουν ότι η σημερινή συνάντηση αποτελεί μια καλή ευκαιρία για ένα περαιτέρω βήμα προσέγγισης των δύο χωρών και προσθέτουν ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η εξομάλυνση των σχέσεων μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

«Η αποκλιμάκωση έργων και λόγων από την πλευρά της Τουρκίας είναι το διαρκές ζητούμενο, προκειμένου να καταστεί εφικτή μία σταδιακή βελτίωση», σημειώνουν ελληνικές κυβερνητικές πηγές.

Το πλαίσιο των ελληνικών θέσεων ανέπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη χθεσινή του συνέντευξη στο France 24.

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό, που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο, δηλαδή, τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα φροντίζει να υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία πως η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου αντανακλά ευθέως στη σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, εν όψει, μάλιστα, και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής στις 24-25 Ιουνίου, όπου αναμένεται να επαναξιολογηθεί το συνολικό πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

Ειδικότερα, ελληνικές κυβερνητικές πηγές εξηγούν πως ενδεχόμενη πρόοδος στις σχέσεις Βρυξελλών- Τουρκίας περνά μέσα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι Αθήνας και Λευκωσίας.