τελευταία ενημέρωση 17:00

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο ο ΟΚΥπΥ του για το συγκεκριμένο περιστατικό αναφέρεται: «Σε συνέχεια δημοσιευμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα αναφορικά με ασθενή στο Ογκολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, που βρέθηκε κατ’ αρχήν θετικός, και προς αποκατάσταση των πραγματικών γεγονότων, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας διευκρινίζει τα εξής:

Ο εν λόγω ασθενής νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου όπου διαγνώστηκε με καρκίνο στον πνεύμονα τον περασμένο Φεβρουάριο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και υποβλήθηκε στην ενδεδειγμένη θεραπεία. Αφού ολοκλήρωσε τη θεραπεία του, ο ασθενής μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο στην Πάφο και επέστρεψε στο Νοσοκομείο Λεμεσού για την προγραμματισμένη του θεραπεία στις 20 Μαρτίου 2020. Στις 22 Μαρτίου 2020, επαγγελματίας υγείας του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου στο οποίο νοσηλεύτηκε ο ασθενής επιβεβαιώθηκε ως κρούσμα κορωνοϊού και, συνεπώς, στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης των επαφών του, διενεργήθηκε εργαστηριακή εξέταση και στον ασθενή, ο οποίος βρέθηκε κατ’ αρχήν θετικός και αναμένεται η επιβεβαίωση της εξέτασης από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής. Μέχρι και την επιβεβαίωση από το εργαστήριo αναφοράς, σημειώνεται ότι λήφθηκαν δείγματα από όλο το προσωπικό και τους υπόλοιπους ασθενείς του Ογκολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, ενώ έγινε και απολύμανση του θαλάμου. Παράλληλα, όλες οι προγραμματισμένες ημερήσιες θεραπείες σε άλλους ασθενείς αναβλήθηκαν και από τη Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020, θα λειτουργήσει σε άλλο χώρο Μονάδα Ημερήσιας Χορήγησης Χημειοθεραπείας (για τους νεοεισερχόμενους ασθενείς)».

ενημέρωση 11:45

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ασθενής του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, πρόκειται για Βρετανό ασθενή για τα αποτελέσματα του οποίου ενημερώθηκε αργά χθες βράδυ το νοσοκομείο και αμέσως λήφθηκαν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Ο ασθενής βρισκόταν σε δίκλινο δωμάτιο. Ο ασθενής που ήταν δίπλα του μεταφέρθηκε σε άλλο δωμάτιο σε απομόνωση και λήφθηκαν δείγματα από όλους τους ασθενείς και το προσωπικό το οποίο ήρθε σε στενή επαφή μαζί του. Έγινε απολύμανση του χώρου και τα άτομα που είχαν στενή επαφή μαζί του μπήκαν σε υποχρεωτική απομόνωση. Λόγω του περιστατικού δεν μπορούν να γίνουν άλλες εισαγωγές στον θάλαμο που νοσηλευόταν ο ασθενής, ενώ οι υπόλοιποι ασθενείς που νοσηλεύονται δεν θα λάβουν εξιτήριο εν αναμονή των αποτελεσμάτων του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, το Ογκολογικό Τμήμα του νοσοκομείου εκκενώθηκε ώστε να γίνει απολύμανση.

Εκτός από το συγκεκριμένο περιστατικό, στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού νοσηλεύονται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΚΥπΥ, δυο ασθενείς θετικοί στον κορωνοϊό, εκ των οποίων ο ένας είναι διασωληνωμένος, ενώ ένας ακόμη διασωληνωμένος ασθενής περιλαμβάνεται στα υπό διερεύνηση περιστατικά.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η διαδικασία με τα ιατροσυμβούλια, τα οποία εξετάζουν τις αιτήσεις αριθμού προσωπικού, για εξαίρεση από τη εργασία, καθώς δηλώνει ότι ανήκει στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Σήμερα τα αποτελέσματα για το 40 ημερών βρέφος που νοσηλεύεται στο Μακάρειο

Στον θάλαμο αρνητικής πίεσης του Μακάρειου Νοσοκομείου νοσηλεύεται από χθες βρέφος ηλικίας σαράντα ημερών, το οποίο παρουσίασε αναπνευστική δυσχέρια και έχει ιστορικό εμπύρετης λοίμωξης στην οικογένεια. Το βρέφος υποβλήθηκε σε εξετάσεις για κορωνοϊό, με τα αποτελέσματα να αναμένονται σήμερα, αργά το απόγευμα.

Σήμερα αναμένεται να λάβει εξιτήριο από το Μακάρειο Νοσοκομείο το τρίμηνο βρέφος που διαγνώστηκε με κορωνοϊό και νοσηλεύεται στον θάλαμο αρνητικής πίεσης του νοσηλευτηρίου εδώ και τρείς ημέρες. Η κατάσταση της υγείας του παιδιού είναι πάρα πολύ καλή.

Αναφορικά με το κοριτσάκι δύο μηνών που διαγνώστηκε αρνητικό στον κορωνοϊό, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Μακάρειο με συμπτώματα αναπνευστικής δυσχέριας εξαιτίας άλλου ιού.

Ενίσχυση του ΓΝ Πάφου με ιδιώτες γιατρούς

Με δύο ιδιώτες ιατρούς παθολόγους ενισχύθηκε σήμερα το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου με εντολή του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο δρ Ιωσήφ Μουτήρης που έχει αναλάβει την προσωρινή διοίκηση του νοσηλευτηρίου.

Ο κ. Μουτήρης ανέφερε πως οι παθολόγοι του Νοσοκομείου Πάφου βρίσκονται υπό περιορισμό στα σπίτια τους και ως εκ τούτου στάλθηκαν δύο παθολόγοι ιατροί από νοσηλευτήρια άλλων πόλεων. Σήμερα οι δύο παθολόγοι ξεκίνησαν εργασία, πραγματοποιώντας μαζί με τον κ. Μουτήρη επίσκεψη στους νοσηλευόμενους θαλάμους του Νοσοκομείου. Οι συγκεκριμένοι, όπως είπε, θα καλύψουν επίσης το Νοσοκομείο για παθολογικά περιστατικά κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ο κ. Μουτήρης είπε πως την Δευτέρα αναμένεται να επιστρέψει νοσηλευτικό προσωπικό που θα στελεχώσει το νοσηλευτήριο.

Επίσης το νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ θα αρχίσει την προετοιμασία της Εντατικής Μονάδας Παρακολούθησης για το νέο ρόλο του Νοσοκομείου Πάφου , δηλαδή την εξυπηρέτηση των περιστατικών με κορωνοϊό.

Κατεχόμενα: Άλλα δύο κρούσματα

Ένα χθες βράδυ και ένα σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε ο λεγόμενος «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στα 58, εκ των οποίων οι 26 είναι Τ/κ. Ο κ. Πιλλί μιλώντας το πρωί στον «Μπαϊράκ» είπε ότι το τελευταίο κρούσμα εντοπίστηκε στην περιοχή της Λαπήθου και γίνονται διαγνωστικοί έλεγχοι στα άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Χθες αργά το βράδυ το λεγόμενο «υπουργείο υγείας» προέβη – μετά από επικρίσεις στα τ/κ ΜΜΕ – σε αναλυτική ανακοίνωση για τα χθεσινά αποτελέσματα, σημειώνοντας ότι τα χθεσινά κρούσματα ήταν τελικά 10 στον αριθμό.

Στο μεταξύ το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας προχωρά στη σύσταση ομάδας που θα συμβουλεύει τους εγκλωβισμένους σχετικά με τη λήψη βασικών μέτρων αυτοπροστασίας, μετά την επιβολή καραντίνας σε χωριά της κατεχόμενης Καρπασίας, ενώ δημιουργείται και υποστηρικτική τηλεφωνική γραμμή που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Οι αποφάσεις λήφθηκαν το πρωί, κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης υπό τον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου, στην παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων. Παράλληλα, αποστέλλονται κανονικά τα φάρμακα στους εγκλωβισμένους, ωστόσο σήμερα δημιουργήθηκε πρόβλημα με την αποστολή τροφίμων, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται στα κατεχόμενα για τον κορωνοϊό.