Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας, τέθηκε στο επίκεντρο σημερινής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, μεταξύ του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου με τον ομόλογό του Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Στη συνάντηση, που έγινε στις 10 το πρωί συμμετείχαν εκπρόσωποι του Πρωθυπουργικού Γραφείου της Ελλάδας του ΑΔΜΗΕ που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου , ενώ από πλευράς Κύπρου συμμετείχαν εκπρόσωποι της Προεδρίας και του Υπουργείου Ενέργειας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν, όπως εξήγησε σε σημερινές του δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Υπουργός Ενέργειας οι παρατηρήσεις των συμβούλων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφορικά με το κατά πόσο θα πρέπει το Κυπριακό κράτος να είναι ή όχι μέτοχος στο έργο.

Ο κ. Παπαναστασίου πρόσθεσε, ότι κάποιες παρατηρήσεις είναι έντονες και σταματούν την όλη διαβούλευση και κάποιες άλλες είναι πιο ήπιες», ξυπνώντας μνήμες από την κρίση του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν και πάλι εκφράζονταν έντονες επιφυλάξεις για την συμμετοχή της Κύπρου στο έργο.

Ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι οι διαβουλεύσεις που γίνονται στην Αθήνα έχουν στόχο «να δούμε τι έχει κατά νου η άλλη πλευρά», χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο τρίτο μέρος του έργου της διασύνδεσης, που είναι το Ισραήλ.

Πιο συγκεκριμένα στο τραπέζι της σημερινής συζήτησης τέθηκαν οι ενδοιασμοί και οι ανησυχίες του Αμερικανικού οίκου, ο οποίος κλήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία να αξιολογήσει το έργο.

Θυμίζουμε πως η θέση του οίκου αυτού είναι πως με την προτεινόμενη Συμφωνία Παραχώρησης η Κύπρος θα αναλάβει την ευθύνη χρηματοδότησης και κατασκευής της διασύνδεσης, αλλά δεν θα είναι ο ιδιοκτήτης του έργου και δεν θα έχει άμεση πρόσβαση στα 658 εκατ. που αποφάσισε να χορηγήσει η ΕΕ.

Στη συνάντηση, όπως μεταδίδεται στην Ελλάδα τέθηκε και το θέμα της συμμετοχής του Γαλλικού επενδυτικού οίκου Μεριντιέν, που χαρακτηρίζεται ως πολύ σημαντική, για να δοθεί ώθηση στο έργο.

Θυμίζουμε ότι σε πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg αναφερόταν ότι η γαλλική Meridiam και ο ΑΔΜΗΕ συμφώνησαν για αγορά από τους Γάλλους του 49.9% των μετοχών της GSI, στη βάση μιας Συμφωνίας Παραχώρησης που συμφώνησαν μεταξύ τους τα δύο μέρη.

Στην σημερινή συνάντηση έγινε, όπως μεταδίδεται και λόγος για ενδιαφέρον και άλλων επενδυτών, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και ένα επενδυτικό ταμείο από την Αμερική.