Στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ στον τρόπο που κοινωνούνται τα φλέγοντα ζητήματα του περιβάλλοντος και στην ανάγκη διαρκούς εκπαίδευσης και κατάρτισής τους, αναφέρθηκε η η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, κατά τον χαιρετισμό της στην έναρξη του 11ου Θερινού Σχολείου Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας, που διεξάγεται στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ατσάς, στα Κατύδατα Λευκωσίας.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Εκπαιδευτικού κέντρου, το Θερινό Σχολείο συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δημοσιογραφικών Σπουδών και Επικοινωνιακών Εφαρμογών του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με την υποστήριξη του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ). Την έναρξη των εργασιών χαιρέτισαν η Επίτροπος Περιβάλλοντος και ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Αιμίλιος Περδικάρης.

«Ο ρόλος της δημοσιογραφίας είναι κρίσιμος για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, την αναγνώριση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και τη διεξαγωγή εποικοδομητικού διαλόγου σχετικά με τις λύσεις που απαιτούνται» είπε η κ. Παναγιώτου. Από την πλευρά του ο κ. Περδικάρης επεσήμανε τη σημασία που δίνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στα περιβαλλοντικά ζητήματα, αναφέροντας πως «πριν από τη δράση υπάρχει πρόληψη και πριν την πρόληψη υπάρχει ενημέρωση για το περιβάλλον, αυτό καλούμαστε να κάνουμε».

Σύμφωνα με τη ανακοίνωση, στο ιστορικό του Θερινού Σχολείου που ξεκίνησε στα Χανιά το 2011 και φέτος γίνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο αναφέρθηκε ο ιδρυτής του, καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ΑΠΘ, Αντώνης Σκαμνάκης, ενώ εισαγωγή στην Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία έκανε η πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ, Ιωάννα Κωσταρέλλα.

«Το στοίχημα δεν είναι να σώσουμε τον πλανήτη γιατί ο πλανήτης υπήρχε από πριν και θα συνεχίσει να υπάρχει», είπε στην εισήγησή του ο καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου Νίκος Λέανδρος. Στα θέματα προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας αναφέρθηκε το εκτελεστικό μέλος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μηχανολόγος μηχανικός, διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού και εκπαίδευσης του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, Γιούλη Παπαστόλου.

Σημειώνεται ότι η πρώτη μέρα εργασιών του Θερινού Σχολείου έκλεισε με επισκέψεις στο Μουσείο Κυπριακού Σιδηροδρόμου, στο Μουσείο- Πάρκο Αρωματοποιίας στη Φλάσου και στο σημείο «Θέα» του Προφήτη Ηλία στην Ευρύχου.

Πηγή: ΚΥΠΕ