Κρίσιμη σύσκεψη με την Επιστημονική Ομάδα θα έχει σήμερα το πρωί στο Προεδρικό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για την αξιολόγηση των δεδομένων, όπως διαμορφώνονται στην τρίτη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης αναμένεται βρεθεί η λειτουργία των αεροδρομίων, η κατάσταση ενόψει της αναμονής τουριστικού κύματος καθώς και το άνοιγμα των οδοφραγμάτων.

 «Το ένα που θα συζητήσουμε είναι η επιδημιολογική εικόνα κατά τη διάρκεια της τρίτης φάσης, θα γίνουν συγκεκριμένες παρατηρήσεις που μπορεί να κάναμε λόγω της χαλάρωσης των μέτρων και το άλλο που σίγουρα θα συζητηθεί είναι το θέμα των αεροδρομίων, των ταξιδιωτών αφού από τις 20 του μηνός θα σταματήσει ο εργαστηριακός έλεγχος των ταξιδιωτών από τις χώρες κατηγορίας Α. Θα συζητήσουμε για την κατάσταση ενόψει του τουριστικού κύματος που αναμένουμε», είπε μιλώντας στο ΚΥΠΕ την Τετάρτη, το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων, Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Τα φλέγοντα θέματα σε αυτή την περίοδο που διανύουμε, σημείωσε ο κ. Τσιούτης, είναι τα αεροδρόμια, ο τουρισμός και το άνοιγμα των οδοφραγμάτων.

Σε σχέση με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, ο κ. Τσιούτης ανέφερε ότι θα γίνει ενημέρωση από την ειδική ομάδα των επιστημόνων που έχει καταρτιστεί για το θέμα.

Σε εκτενή επιστημονική συζήτηση για τα δεδομένα στις ελεύθερες και στις κατεχόμενες περιοχές αναφορικά με τον κορωνοϊό που έγινε την περασμένη Τετάρτη (17/6), στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία με τη συμμετοχή επιδημιολόγων των δυο πλευρών, η τουρκοκυπριακή πλευρά για μια ακόμη φορά δεν υπέβαλε στην ελληνοκυπριακή επιδημιολογικό δελτίο για την κατάσταση στα κατεχόμενα, ενώ η ελληνοκυπριακή είχε αποστείλει, πριν τη τηλεδιάσκεψη, στην τουρκοκυπριακή, δεύτερο επικαιροποιημένο επιδημιολογικό δελτίο.

Σχολιάζοντας το ζήτημα στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος ήταν ένας εκ των ειδικών που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, είχε δηλώσει «πως φαίνεται ότι οι Τ/κ δεν έχουν μαζέψει τα δεδομένα τους ή δεν έχουν την εμπειρία να τα αναλύσουν», γι’ αυτό και δεν έδωσαν ακόμη το επιδημιολογικό δελτίο.