Ξανά στο τραπέζι θα βρεθούν σε λίγη ώρα οι σύνδεσμοι των φαρμακοποιών με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, σχετικά με το θέμα που προέκυψε με τις αποζημιώσεις του 2022, με τους φαρμακοποιούς να δηλώνουν έτοιμοι ακόμη και για κινητοποιήσεις εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Μάλιστα, αφήνεται να νοηθεί ότι δεν αποκλείεται να μπει λουκέτο σε πολλά φαρμακεία ακόμα και αύριο.

Όπως ενημερωθήκαμε η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη μία και τριάντα και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΟΑΥ και του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, οι οποίοι τονίζουν ότι λόγω της έξαρσης των ιογενών λοιμώξεων, έχουν πουλήσει αρκετά φάρμακα με αποτέλεσμα να μειωθεί η τιμή μονάδας τους, με την οποία αποζημιώνονται.

Πέραν του ζητήματος των αποζημιώσεων οι φαρμακοποιοί αναμένεται να θέσουν επί τάπητος την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας που έχουν με τον ΟΑΥ, υποστηρίζοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν τηρούνται κριτήρια της αρχικής συμφωνίας.

Για το θέμα έγινε χθες και μια έκτακτη σύσκεψη του Υπουργού Υγείας με τον ΟΑΥ, κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων και διαμορφώθηκε μια μεσολαβητική πρόταση η οποία θα επεξηγηθεί σήμερα στους εκπροσώπους των φαρμακοποιών.

Μιλώντας στο Κανάλι 6 για το θέμα, αρμόδια πηγή από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα πρόταση θα ικανοποιήσει τους φαρμακοποιούς, καθώς καταβλήθηκε προσπάθεια να συμβαδίζει με τα αιτήματα τους, στα πλαίσια πάντα των οικονομικών δυνατοτήτων του Οργανισμού.

Πρόσθεσε ότι η πρόταση του ΟΑΥ θα περιλαμβάνει αύξηση του προϋπολογισμού του 2023 για τα φαρμακεία κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθεί η τιμή μονάδας, άρα και οι αποζημιώσεις. Μένει να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της σημερινής κρίσιμης συνάντησης.