Ο γιος του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ο οποίος είχε μεταβεί στα κατεχόμενα για να επισκεφθεί τον παππού του, εμποδίστηκε να επιστρέψει στις ελεύθερες περιοχές επειδή είναι σε ηλικία στράτευσης, σύμφωνα με το άρθρο του Τζενκ Μουτλούγιακαλι στην Γενί Ντουζέν σήμερα όπου διερωτάται γιατί να το περάσει αυτό ένα 19χρονο παιδί στο σημείο διέλευσης τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο Μουτλύγιακαλι γράφει ότι του τηλεφώνησε ο Κιζίλγιουρεκ και του είπε πως στο τ/κ σημείο ελέγχου στο οδόφραγμα ζήτησαν από το παιδί να προσκομίσει «ταυτότητα της τδβκ» την οποία δεν έχει. Είχε εισέλθει στα κατεχόμενα με την ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν είχε μαζί του το γαλλικό διαβατήριο που διαθέτει λόγω της Γαλλίδας μητέρας του.

Γράφει τι έγινε στο τ/κ σημείο ελέγχου, πως «αξιωματικοί μετανάστευσης» και «αστυνομικοί» είπαν ότι «ένας πολίτης της ΤΔΒΚ δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας» επικαλούμενοι τον «νόμο περί μετανάστευσης» όπου τέτοιο άρθρο δεν υπάρχει, όπως σημειώνει το δημοσίευμα.

«Αν πείτε ‘Δεν αναγνωρίζουμε το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας, άρα τα έγγραφά της είναι άκυρα’, τότε θα διώξετε και τους Ελληνοκύπριους. Ακόμα, θα πρέπει να διώξετε τους περισσότερους Τουρκοκύπριους. Θα βάλετε στη φυλακή σχεδόν ολόκληρο το ‘υπουργικό συμβούλιο’», προσθέτει.

Ο Μουτλούγιακαλι εξιστορεί ότι ήθελαν να υποβάλλουν στο γιο Κιζίλγιουρεκ τη διαδικασία για την αναβολή θητείας και δεν τον άφησαν να περάσει στις ελεύθερες περιοχές. Γι αυτό έμεινε μαζί με τον τ/κ αρθρογράφο στο σπίτι του στα κατεχόμενα, μέχρι να επιστρέψει στην Κύπρο ο Νιαζί Κιζίλγιουερκ από την Ευρώπη, ενώ η αδερφή του που ήταν μαζί του, πήγε στις ελεύθερές περιοχές και του έστειλε το γαλλικό διαβατήριο που έχουν τα παιδιά λόγω της μητέρας τους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ