Καμπανάκι για την ταχύτατη εξάπλωση της Όμικρον ανά τον πλανήτη χτυπάει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ζητεί να ακυρωθούν εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για την περίοδο των εορτών, προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

«Το να ακυρώσεις μία εκδήλωση είναι καλύτερο από το να ακυρωθεί μία ζωή», δήλωσε ο επικεφαλής της ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους, προσθέτοντας ότι «πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις».

Η επισήμανσή του αυτή έρχεται την ώρα που στις ΗΠΑ η μετάλλαξη Όμικρον είναι ήδη κυρίαρχη, καλύπτοντας το 73% των νέων μολύνσεων – κάτι που αναμένεται να συμβεί και στην Ευρώπη το αργότερο έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Έτσι, παρά τη συνεχιζόμενη τάση μείωσης του αριθμού των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, η επέλαση της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού ωθεί τη γερμανική κυβέρνηση προς την επιβολή νέων περιορισμών, τόσο στο δημόσιο, όσο και στο ιδιωτικό πεδίο. Τα μέτρα αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν κατά τη διάσκεψη, αργότερα σήμερα, του καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων.

Ταυτόχρονα, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ σήμανε συναγερμό, αναβαθμίζοντας το επίπεδο κινδύνου για τον πληθυσμό σε «πολύ υψηλό» – ειδικά για τους ανεμβολίαστους.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι ματαιώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις που επρόκειτο να γίνουν στη βρετανική πρωτεύουσα την Πρωτοχρονιά, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον στη Βρετανία.

Αντί για την εκδήλωση, θα μεταδοθεί από το BBC μια «εντυπωσιακή εκπομπή» στην οποία θα γίνεται αναφορά στα σημαντικότερα γεγονότα του 2021.

Στον αντίποδα των περιορισμών που ανακοινώνονται, η Αυστραλία, προφανώς κουρασμένη από τα αυστηρότατα μέτρα κατά του κορωνοϊού, που τέθηκαν ως τώρα σε ισχύ, θέλει να απομακρυνθεί από τη λογική των αυστηρών περιορισμών που επιβάλλει η κυβέρνηση. Οι αρχές θα πρέπει να σταματήσουν να περιορίζουν τις ζωές των πολιτών με lockdown λόγω της covid-19, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Σκοτ Μόρισον, την ώρα που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων καταγράφει ραγδαία άνοδο, τροφοδοτούμενα από το πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού. Ο Μόρισον επιμένει ότι ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού αποτελεί πλέον ατομική ευθύνη των πολιτών.

Αναμένονται πιο αυστηρά μέτρα στην Ελλάδα

Μια πρόγευση των επόμενων κινήσεων στη μάχη ενάντια στην πανδημία αναμένεται να δοθεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Στην κυβέρνηση παρακολουθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, ωστόσο, δεδομένο είναι πως ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρξει μετά τις γιορτές. Εκτιμάται ότι η έλευση του 2022 θα συνοδεύεται από νέα μέτρα, τα οποία όπως φαίνεται θα «αγγίζουν» και τους εμβολιασμένους. Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να μπουν πρόσθετοι περιορισμοί στην εστίαση και στη διασκέδαση (π.χ. μικρότερος αριθμός πελατών, επιβολή ωραρίου), ενώ από τα μέτρα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή είναι και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους.