Κάποιες φορές δεν μπορεί να σταθεί τίποτα απέναντι στη μανία της φύσης δήλωσε στην εκπομπή «Ελεύθερα κι Ωραία» στο Κανάλι 6 ο Υπουργός Γεωργίας αναφερόμενος στις καταστροφικές πυρκαγιές στην ορεινή Λάρνακας και την ανατολική επαρχία Λεμεσού χαρακτηρίζοντας τιτάνιες τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την κατάσβεση τους.

Ο Κώστας Καδής τόνισε πως ήταν ευτύχημα που περιορίστηκε από το πρώτο βράδυ η πυρκαγιά που έκαιγε 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανά ώρα, αφού θα ήταν πολύ μεγαλύτερο το πρόβλημα αν επεκτεινόταν στο δάσος του Μαχαιρά.

Ο Υπ. Γεωργίας ανέφερε πως η διαδικασία της προετοιμασίας για αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων δεν είναι στατική αλλά δυναμική και συνέχεια πρέπει να κάνεις κι άλλα και πως έγνοια του κράτους είναι συνεχώς να βελτιώνεται.

Χαρακτήρισε μεγάλες προκλήσεις, την εγκατάλειψη της υπαίθρου γύρω από τις κοινότητες όπου η ζώνη καλλιεργειών λειτουργούσε παλαιότερα ως αντιπυρική ζώνη αλλά και την κλιματική αλλαγή, αφού δεν είχαμε στο παρελθόν τόσο παρατεταμένους καύσωνες.

Άμεσες χρηματικές ποινές

Στην διαδικασία εξεύρεσης τρόπου ώστε να επιβάλλονται άμεσα μεγάλες χρηματικές ποινές σε όσους θέτουν πυρκαγιές βρίσκεται το Υπουργείο Γεωργίας σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα.

Μιλώντας στο Κανάλι 6 ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, ανέφερε ότι επιχειρείται για αδικήματα όπως το καψάλισμα να βρεθεί μια λύση ώστε το Τμήμα Περιβάλλοντος να μπορεί να επιβάλλει σημαντικά εξώδικα πρόστιμα, που θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά. Εξέφρασε δε την άποψη ότι η ποινή για κάποιον που θέτει κακόβουλα πυρκαγιές θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και ισόβια καθώς ενδέχεται να προκαλέσει τεράστιες υλικές καταστροφές και απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Αρχίζει τον Νοέμβριο η αναδάσωση

Σε ό,τι αφορά την διαδικασία αποκατάστασης των δασών μετά την μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Αρακαπά, ο κ. Καδής σημείωσε ότι από τον ερχόμενο Νοέμβριο θα αρχίσει οργανωμένα η αναδάσωση. Πρόσθεσε ότι ομάδα πανεπιστημιακών έχει επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές και έχει υποδείξει 68 παρεμβάσεις που αφορούν σε αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, τα οποία θα μειώσουν την πιθανότητα κατολισθήσεων.

Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι πρώτος στόχος ήταν να κρατηθούν οι αγρότες στον τόπο τους και τα επόμενα κονδύλια θα δοθούν σε όσους επαναδραστηριοποιηθούν.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή εδώ