Η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί για την Ελλάδα το κορυφαίο εθνικό ζήτημα αλλά και μία πρόκληση για το σύνολο της διεθνούς κοινότητα, τόνισε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου, σε ομιλία του στην δεξίωση που παρέθεσε στην πρεσβευτική κατοικία στη Λευκωσία για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Ο κ. Παπαμελετίου είπε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη για την επανέναρξη των συνομιλιών και τη δημιουργία προϋποθέσεων επίλυσης του Κυπριακού ,στο πλαίσιο των αποφάσεων των ΗΕ και συμφωνεί ως προς την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στο ζήτημα πάντα υπό την αιγίδα των ΗΕ»,

Αναφέροντας ότι «η διεθνής νομιμότητα συνεχίζεται να παραβιάζεται εδώ και 49 χρόνια στην Κύπρο», ο κ. Παπαμελετίου τόνισε πως «αταλάντευτος στόχος μας παραμένει η άρση των συνεπειών της εισβολής και ο τερματισμός της κατοχής, με την πλήρη αποκατάσταση της διεθνούς και της ευρωπαϊκής έννομης τάξης».

«Οι αξιώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για αλλαγή της βάσης επίλυσης του Κυπριακού δεν είναι δυνατό να αποτελέσουν βάση συζήτησης καθώς εκφεύγουν του συμφωνημένου πλαισίου του όπως προβλέπεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», υπογράμμισε.

Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο ανέφερε επίσης ότι «τα τετελεσμένα και οι απειλές για νέα τετελεσμένα στα Βαρώσια υπομονεύουν περαιτέρω την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού» και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα προτάσσει την εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ που προβλέπουν την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

«Δεν νοείται συμπεφωνημένη λύση χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και την πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαμελετίου ανέφερε επίσης ότι Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πόλο σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή και πρόσθεσε ότι «οι αδελφικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδα και Κύπρου αναπτύσσονται διαρκώς».

Ελλάδα και Κύπρος, «κράτη πλέον της ΕΕ, συνεργάζονται με τους εταίρους τους για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων όπως τα μεγάλα προσφυγικά κύματα, το ενεργειακό και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», υπογράμμισε, και πρόσθεσε πως «συνεργάζονται επίσης στο πλαίσιο των τριμερών σχημάτων συνεργασίας με χώρες της περιοχής».

Τέλος, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο είπε ότι κατά πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, αποφασίστηκε η σύσταση ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου, το οποίο θα δώσει νέα ώθηση στην διακρατική συνεργασία μας.