Πρόκειται για μελέτη που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Synairgen και αφορά σε μια αντιική πρωτεΐνη. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ασθενών με νόσο COVID-19 που θα χρειαστούν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατική Θεραπείας.

 
Οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος, συνοψίζοντας τα ευρήματα της μελέτης αυτής, σημειώνουν ότι ακόμα δεν έχουν δημοσιευτεί σε ιατρικό περιοδικό και δεν έχουν δοθεί όλα τα αποτελέσματα στην δημοσιότητα.

Τι έδειξε η μελέτη

Η νέα θεραπεία που αναπτύσσει η Synairgen, με την προσωρινή ονομασία SNG001, βασίζεται στην αντιϊκή πρωτεΐνη ιντερφερόνη β-1α (IFN-β).

 
Η IFN-β παράγεται στους πνεύμονες κατά τη διάρκεια ιογενών πνευμονικών λοιμώξεων αλλά έχει αποδειχθεί ότι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με κάποιες χρόνιες ασθένειες έχουν ανεπάρκεια της παραγωγής της ιντερφερόνης-β. Πολλοί ιοί αναστέλλουν την ιντερφερόνη-β ως μέρος της στρατηγικής τους για να ξεφύγουν από την επιτήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει φανεί ότι η προσθήκη ιντερφερόνης-β in vitro προστατεύει τα πνευμονικά κύτταρα από ιογενείς λοιμώξεις ενώ προστατεύει τα κύτταρα από τους ιούς MERS και SARS (στενούς συγγενείς του SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την COVID-19).

Το SNG001 βρίσκεται επίσης σε κλινικές δοκιμές Φάσης II για ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Στην περίπτωση της νόσου COVID-19, όμως, η IFN-β χορηγείται κατευθείαν στους πνεύμονες, καθώς οι ασθενείς την εισπνέουν χρησιμοποιώντας έναν νεφελοποιητή. Η χορήγησης της IFN-β στους πνεύμονες πιστεύεται ότι θα μπορούσε να διεγείρει μια έντονη απόκριση του ανοσοποιητικού.

Η κλινική μελέτη NCT04385095 ήταν διπλα τυφλή και αφορούσε 101 εθελοντές που είχαν εισαχθεί για θεραπεία σε εννέα βρετανικά νοσοκομεία λόγω COVID-19. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν το φάρμακο, οι άλλοι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο.

 
Τα αρχικά ευρήματα που ανακοινώθηκαν, δείχνουν ότι η θεραπεία μείωσε κατά 79% την πιθανότητα των ασθενών με COVID-19 που απαιτούσαν νοσηλεία στο νοσοκομείο να εμφανίσουν σοβαρή πνευμονική νόσο που να απαιτεί μεταφορά στη ΜΕΘ και διασωλήνωση.

Όπως επίσης αναφέρει η ανακοίνωση της Synairgen, οι ασθενείς είχαν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να ανακάμψουν σε σημείο που να μην επηρεάζονται οι καθημερινές τους δραστηριότητες, ενώ ανέφερε ότι η κλινική δοκιμή έδειξε επίσης «πολύ σημαντική» μείωση στη δύσπνοια μεταξύ των ασθενών που έλαβαν τη θεραπεία. Επιπλέον, ο μέσος χρόνος που οι ασθενείς έμειναν στο νοσοκομείο μειώθηκε κατά ένα τρίτο, για όσους έλαβαν το νέο φάρμακο – από κατά μέσο όρο εννέα ημέρες σε έξι ημέρες.

Εάν τα αποτελέσματα είναι όπως τα παρουσιάζει η Synairgen, θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προόδου στη θεραπεία των λοιμώξεων από κορωνοϊούς.

Οι κύριοι ερευνητές της μελέτης λένε ότι αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες μελέτες, τότε η νέα θεραπεία θα μπορέσει να αλλάξει την έκβαση του νοσήματος.

Πηγή: Πρώτο θέμα