Από σήμερα η απόφαση για απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων θα ισχύσει «με κάθε κόστος» καθώς έχουμε την πεποίθηση πως μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στη μείωση των κρουσμάτων βίας, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ύστερα από τη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ομοσπονδίας για τη λήψη μέτρων αναφορικά με την οπαδική βία.

Όπως αναφέρεται, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΟΠ στη παρουσία Προέδρων ομάδων Α’ Κατηγορίας, συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Μάριο Χαρτσιώτη, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις σε σχέση με τα τελευταία γεγονότα οπαδικής βίας, με την Εκτελεστική Επιτροπή και τους προέδρους των ομάδων να ακούν με ιδιαίτερη προσοχή όσα κατέθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

«Συμφωνούμε απόλυτα με την ανησυχία και τον προβληματισμό που εκφράζεται από κυβερνητικής πλευράς για τις εικόνες που όλοι παρακολουθήσαμε τις προηγούμενες ημέρες. Αφουγκραζόμαστε και εμείς τα ίδια μηνύματα όπως και η Κυβέρνηση, ότι χρειάζεται αυτή η κατάσταση να αντιμετωπιστεί. Απώτερος στόχος μας η οπαδική βία να περιοριστεί και αν είναι δυνατό να εξαλειφθεί», σημειώνει η ΚΟΠ, προσθέτοντας ότι ως διοργανώτρια αρχή αναλαμβάνει τις ευθύνες της και επιθυμεί πρώτα η ίδια την απομόνωση και τον αποκλεισμό των κακών φιλάθλων από τους αγωνιστικούς χώρους.

Ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το δικαίωμα των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων να μπορούν να παρακολουθούν το αγαπημένο τους άθλημα, συνεχίζει η ανακοίνωση, συμπληρώνοντας πως η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Κυβέρνηση, τα Σωματεία, τους οργανωμένους φιλάθλους και όλους τους αρμόδιους φορείς για να πετύχουμε αυτό τον στόχο, καθώς είναι διακηρυγμένη η θέση της πως η βία δεν έχει θέση στα γήπεδα και γενικότερα στον αθλητισμό.

«Από σήμερα αρχίζει η εφαρμογή ενός μέτρου για το οποίο η Ομοσπονδία έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις, ωστόσο η απόφαση για απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων θα ισχύσει με κάθε κόστος καθώς έχουμε την πεποίθηση πως μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στη μείωση των κρουσμάτων βίας», υπογραμμίζει η ΚΟΠ, προσθέτοντας ότι θα παρακολουθήσει την εφαρμογή αυτού του μέτρου, ευελπιστώντας πως θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και θα επανέλθει αν τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά.

Συμπληρώνεται πως ταυτόχρονα, όπως αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ, έγινε σύσταση στον Αθλητικό Δικαστή για εξαντλητική εφαρμογή των αυστηρών ποινών που προνοούνται στους Πειθαρχικούς Κανονισμούς, οι οποίοι μεταξύ άλλων προνοούν για ομάδες των οποίων οι φίλαθλοι εμπλέκονται σε σοβαρά επεισόδια, τουτέστιν μηδενισμό από ένα ή περισσότερους αγώνες, ολικό ή μερικό κλείσιμο σταδίων ή απαγόρευση εισόδου στα στάδια συγκεκριμένων φιλάθλων, αφαίρεση βαθμών, πρόστιμο μέχρι μισό εκατομμύριο ευρώ και υποβιβασμό, ποινές τις οποίες, όπως αναφέρεται, ο Αθλητικός Δικαστής της Ομοσπονδίας δεν θα διστάσει να επιβάλει σε υπότροπα σωματεία.

Προστίθεται ότι σε επόμενη συνεδρία του Δ.Σ. της ΚΟΠ θα τεθεί θέμα κωδικοποίησης των πιο πάνω ποινών ούτως ώστε η επιβολή τους να μην είναι στη διακριτική ευχέρεια του Αθλητικού Δικαστή.

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΟΠ έθεσε τις ομάδες προ των ευθυνών τους, τονίζοντάς τους τη συλλογική ευθύνη για καταπολέμηση της βίας. Όλα τα πιο πάνω μέτρα δεν είναι θεωρητικά και ούτε αποτελούν ευχολόγια. Επιβεβαιώνουν τη θέληση και την αποφασιστικότητα της ΚΟΠ για να διεξάγονται οι ποδοσφαιρικοί αγώνες σε συνθήκες ασφάλειας και αυτό αφορά όλους, τους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές, τα μικρά παιδιά που βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο και όλους τους εργαζόμενους σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα αλλά κυρίως, τους σωστούς φιλάθλους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ