Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Στίβεν Λίλι και ο Ανθυποπλοίαρχος Αναστάσιος Παρασκευόπουλος από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης χαιρέτισαν σήμερα τη στενή συνεργασία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κύπρου, με την επιτυχή ολοκλήρωση μιας άσκησης έρευνας και διάσωσης νότια από τις ακτές της Λεμεσού.

Η άσκηση, υπό την εποπτεία του ΚΣΕΔ και με τη συμμετοχή μέσων από την Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας Κύπρου και της Σμηναρχίας 84 των Βρετανικών Βάσεων, καθώς και του πλοίου HMS ENTERPRISE από το Η.Β -με μέλος του Κυπριακού Ναυτικού στο σκάφος- περιελάμβανε επιχείρηση διάσωσης αγνοούμενου προσώπου στη θάλασσα και την απομάκρυνση τραυματία από το πλήρωμα του πλοίου.

Το HMS ENTERPRISE είναι ερευνητικό σκάφος πολλαπλής χρήσης, το οποίο επέστρεψε πρόσφατα στη Λεμεσό μετά την αποστολή του στη Βηρυτό, όπου η πρόσφατη έκρηξη προκάλεσε πολλές ανθρώπινες απώλειες στο λιμάνι της πόλης. Εργάστηκε μαζί με την Υδρογραφική Υπηρεσία του Λιβανικού Ναυτικού για σειρά ερευνών για τις πορείες προσέγγισης στο λιμάνι.

Με την ολοκλήρωση της άσκησης, ο κ. Λίλι δήλωσε: «Τέτοιες ασκήσεις είναι σημαντικές για τη διατήρηση της ετοιμότητάς μας σε θέματα έρευνας και διάσωσης αλλά και μια εξαιρετική ευκαιρία για κοινή εκπαίδευση μεταξύ των χωρών μας. Εκτιμούμε βαθύτατα τη μακρόχρονη συνεργασία μας με την Κύπρο, τόσο σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και στη διαχείριση κρίσεων και προσβλέπουμε στη συνέχεια αυτής της συνεργασίας, προς όφελος τόσο των δύο χωρών μας όσο και της ευρύτερης περιοχής».

Ο Διοικητής των Βρετανικών Δυνάμεων στην Κύπρο, Αρχιστράτηγος Ρομπ Τόμσον, ανέδειξε τη σημασία αυτής της συνεργασίας: «Η σημερινή άσκηση ενισχύει περαιτέρω την ήδη στενή μας συνεργασία. Το πλήρωμα από την Σμηναρχία 84 της Βασιλικής Αεροπορίας εργάζεται επιτυχώς δίπλα από Κύπριους συναδέλφους τους σχεδόν καθημερινά, κατασβήνοντας πυρκαγιές σε αυτή την εξαιρετικά ζεστή καλοκαιρινή περίοδο. Η ευκαιρία που μας δόθηκε να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες του HMS Enterprise ενώ έπλεε στην Κύπρο ήταν πολύ καλή για να χαθεί – Μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε επείγουσα κατάσταση».

Ο Πλωτάρχης Σεσίλ Τζέιμς Λάντισλαους πρόσθεσε: «Η φετινή μας εμπειρία με αποστολές σε όλο τον κόσμο καταδεικνύει ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε τη συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους μας. Στις αρχές της χρονιάς αναγκαστήκαμε να απομακρύνουμε από το σκάφος έναν τραυματία με υποστήριξη ελικοπτέρου. Τέτοιες καταστάσεις μπορούν να προκύψουν σε οποιοδήποτε ναυτικό, οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Είναι προς το συμφέρον όλων να εκπαιδευόμαστε ανάλογα και να συνεργαζόμαστε για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε αναπάντεχο».

Ο Σμήναρχος Άλαν Ρος ανέφερε: «Η καλή συνεργασία μπορεί να σώσει ζωές, είναι λοιπόν σημαντικό να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε σωστά με την πρώτη τέτοιες καταστάσεις. Γι’ αυτό εκπαιδευόμαστε σε πολύπλοκες και δύσκολες συνθήκες σε εθνικό επίπεδο».

Ο Ανθυποπλοίαρχος Παρασκευόπουλος είπε: «Το ΚΣΕΔ θεωρεί τον σχεδιασμό και την εκτέλεση κοινών ασκήσεων με στοιχεία που βρίσκονται στο ΦΙΡ Λευκωσίας ως εξαίρετης σημασίας. Αυτού του είδους ασκήσεις συνεισφέρουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της εξαιρετικής συνεργασίας με το Βασιλικό Ναυτικό και τη Βασιλική Αεροπορία, τη Σμηναρχία 84 και αποτελούν ευκαιρία για όλους τους μετέχοντες να μοιράζονται γνώσεις και εμπειρίες σε θέματα έρευνας και διάσωσης».

Η διμερής συνεργασία μεταξύ Η.Β και Κύπρου σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ενισχύεται συνεχώς. Μετά την ακύρωση του φετινού «Αργοναύτη» λόγω κορωνοϊού, η σημερινή άσκηση ήταν η πρώτη μεταξύ Η.Β – Κύπρου το 2020. Περισσότερες τέτοιες ασκήσεις αναμένονται αργότερα φέτος.