Ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο με αντικείμενο την ηλεκτροδότηση και ενεργειακή απεξάρτηση (decarbonization) της Παγκόσμιας Ναυτιλίας, με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το BlueBarge, παρουσιάστηκε σήμερα στη Λεμεσό, από στελέχη της μεγάλης Κοινοπραξίας που το υλοποιεί από Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία.

Στο έργο  BlueBarge με προυπολογισμό 11,3 εκατομμύρια συμμετέχουν 14 μέλη από 9 χώρες της ΕΕ, ενώ έχει χρονικό ορίζοντα αποπεράτωσης 36 μήνες.

Στην κοινοπραξία διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο δύο Κυπριακές εταιρείες, η Multimarine Services και η Columbia Shipmanagment.

Το Blue Bunkering Anchored ships with   Renewable Generated Electricity  (όπως είναι η πήρης ονομασια του) χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη», με 8,5 εκατομμύρια.

Στόχος του είναι η παροχή  ηλεκτροδότησης από επαναφορτιζόμενες με πράσινη ενέργεια μπαταρίες, σε πλοία που προσδένουν σε Λιμάνια ή στο Αγκυροβόλιο, ενω θα έχει τη δυνατότητα σύνδεσης στο τοπικό δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας.

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνας Χατζημανώλη, σε χαιρετισμό στην παρουσίαση στο Gazebo Mare στη Μαρίνα Λεμεσού, εξείρε το ότι κυπριακές εταιρείες δείχχνουν το δρόμο της απανθρακοποίησης της ναυτιλιακής βιομηχανίας, γεγονός που που καταδεικνύει το πόσο σημαντική  είναι η παρουσία τους στον τόπο μας.

Εξέφρασε περηφάνια για το ότι έργο υλοποιείται στο λιμάνι Λεμεσού κι εξέφρασε τη στηριξη του Υφυπουργείου και τη κυβέρνησης στην προσπάθεια της κοινοπραξίας.

Οι προσαρμογές εξοπλισμών και δοκιμές, πραγματοποιούνται στο ναυπηγείο της εταιρείας Multimarine, στο λιμάνι Λεμεσού και σε αυτό συμμετέχουν εταιρείες κολοσσοί από τους τομείς της ναυτιλίας, έρευνας και εκπαίδευσης.

Το μέλος του διοικητικού Συμβουλίου της Muldimarine Παύλος Φωκά δήλωσε το Κανάλι 6 πως το έργο συνάδει με τους στόχους που έθεσε η παγκόσμια ναυτιλεία και η Κυπριακή Κυβέρνηση, αφού μόλις την προηγούμενη εβδομάδα έχουν εγκριθεί κίνητρα για τους πλοιοκτήτες προκειμένου να επιτύχουν το γρηγορότερο την πράσινη μετάβαση.