Καμπανάκι χτυπά η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που συνέτεινε στην κατάταξη της Κύπρου στην κόκκινη ζώνη, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.
Κλειδώνουν σήμερα τα κίνητρα για τους εμβολιασμούς, στη σκιά της συνεχούς αύξησης των κρουσμάτων και της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας, όπως καταγράφεται και στην εθνική αναφορά που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει υπό τη νέα του σύνθεση, με σκοπό να εξεταστούν και να ανακοινωθούν κίνητρα για όσους εμβολιάστηκαν ή θα εμβολιαστούν με ένα από τα αδειοδοτημένα εμβόλια για αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Φαίνεται ότι ήδη τρεις εισηγήσεις έχουν κλειδώσει:
- Η πρώτη είναι η πρόταση του τέως υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, για επαναφορά του SafePass και σε εξωτερικούς χώρους, ως ένα μέτρο που θεωρείται ότι θα προσφέρει ασφάλεια κατά την κοινωνικοποίηση σε χώρους μαζικής συνάθροισης.
- Η δεύτερη είναι η παροχή κινήτρων σε επιχειρηματίες για δημιουργία covid free χώρων, πρόσβαση στους οποίους θα έχουν μόνο εμβολιασμένοι. Η πρόθεση είναι να δοθεί η δυνατότητα αύξησης της πληρότητας σε διάφορους χώρους όπως γήπεδα, κινηματογράφους και θέατρα.
- Η τρίτη είναι η πρόταση του Υπουργείου Άμυνας για παραχώρηση τιμητικής άδειας πέντε ημερών στους στρατιώτες, που είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε θα το πράξουν το επόμενο διάστημα.
Τα κίνητρα και κάποια νέα μέτρα κρίνονται αναγκαία, καθώς από χθες η Κύπρος είναι μια από τις λιγοστές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει υποβιβαστεί στην κόκκινη ζώνη, γεγονός που αποτυπώνει την αλλαγή των επιδημιολογικών δεδομένων στο νησί, με τον εντοπισμό μεγάλου αριθμού θετικών ατόμων στον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με την Εθνική Αναφορά για τον κορωνοϊό που ανακοινώθηκε σήμερα, η διάμεση ηλικία των νέων περιστατικών κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 14 ημέρες, βρίσκεται στα 23 έτη.
Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στις ηλικίες κάτω των 40 ετών και η ελλιπής τήρηση των μέτρων σε χώρους όπου κοινωνικοποιούνται τα άτομα αυτών των ηλικιών, διατηρεί τα κρούσματα σε υψηλό ποσοστό, σε αντίθεση με τις ηλικιακές ομάδες άνω των 40 ετών όπου, λόγω της εμβολιαστικής θωράκισης, τα κρούσματα παραμένουν σε ποσοστό κάτω του 10%.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ατόμων 70 με 79 ετών όπου το ποσοστό εμβολιασμού φτάνει το 92%, ενώ το ποσοστό των κρουσμάτων είναι στο 1,7% και στους 80 και άνω, μόλις στο 0,4%.