Το πρόγραμμα door to door, από πόρτα σε πόρτα δηλαδή, εξετάστηκε σήμερα σε συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής.

Πρόκειται για το πρόγραμμα μεταφοράς των μαθητών σε σχολεία, έγκαιρα και με ασφάλεια για το οποίο βουλευτές και οργανωμένοι γονείς ζήτησαν σήμερα επιτακτικά την θέσπιση περισσότερων κινήτρων ώστε να ενισχυθεί.

Το πρόγραμμα από το 2022, εφαρμόζεται σε πιλοτική βάση μόνο σε 23 σχολεία ανά το παγκύπριο και φέτος διακινούνται 850 μαθητές σε 1684 διαδρομές ημερησίως. Η χρήση των λεωφορείων είναι δωρεάν και το κόστος ανέρχεται στις 800 χιλιάδες ευρώ.

Όπως λέχθηκε στη Βουλή, το πρόγραμμα αξιοποιείται περισσότερο από παιδιά που διαμένουν στα χωριά, ενώ είναι μειωμένη η ζήτηση από μαθητές στα αστικά κέντρα.

Την επόμενη σχολική χρονιά στόχος είναι η ενδυνάμωση του προγράμματος, ενώ βουλευτές είπαν ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση στους γονείς και πως δεν υπήρχε η αναμενόμενη ανταπόκριση κάτι που δεικνύει ότι πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Στην Βουλή, υποδείχθηκε και το αυτονόητο ότι η επιτυχία του προγράμματος αυτού, θα βοηθήσει πάρα πολύ στην απάμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Εκπρόσωπος των οργανωμένων γονέων, ζήτησε όπως καταργηθεί πλήρως το τέλος των 100 ευρώ τον χρόνο, το οποίο καταβάλλεται για τις υπόλοιπες διαδρομές των μαθητών.

Τα Υπουργεία Μεταφορών και Παιδείας, ανέλαβαν να καταθέσουν σύντομα κίνητρα για ενίσχυση του προγράμματος μεταφοράς μαθητών από πόρτα σε πόρτα, ενώ θα αξιολογήσουν και τα αιτήματα των γονέων.

Στην Επιτροπή Παιδείας, είχαμε και μια καταγγελία ότι οδηγοί λεωφορείων, εργάζονται μέχρι και 60 ώρες σε μια βδομάδα αλλά πληρώνονται μόνο για τις 39, λόγω της λεγόμενης διακοπτόμενης εργασίας.

Oδηγοί πιάνουν δουλειά στις 6 το πρωί ολοκληρώνουν την πρωινή εργασία μέχρι τις 9 το πρωί, ακολούθως ξεκινούν στις 3 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ. Ωστόσο πολλοί οδηγοί δεν μπορούν να επιστρέψουν στα στα σπίτια τους και παραμένουν στα λεωφορεία. Τίθεται θέμα κούρασης των οδηγών και ασφάλειας, ενώ οι εργασιακές συνθήκες ενδεχομένως έχουν να κάνουν και με την δυσκολία που παρατηρείται στην εξεύρεση νέων οδηγών.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίας καταγγέλθηκαν επίσης, φαινόμενα βανδαλισμών στα λεωφορεία από μαθητές.