Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναδείχθηκε σήμερα εκ νέου επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, με το βασικό όργανο εξουσίας να αποτελείται πλέον από στενούς του συμμάχους, κι έγινε έτσι ο ισχυρότερος ηγέτης της χώρας μετά τον Μάο Τσετούνγκ, ιδρυτή του καθεστώτος.

Ο ισχυρός άνδρας του Πεκίνου υποσχέθηκε «να εργαστεί σκληρά για να φέρει εις πέρας» τα «καθήκοντά» του, αφού εξασφάλισε τρίτη πενταετή θητεία στη θέση του γενικού γραμματέα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ).

Στο Παλάτι του Λαού στο Πεκίνο, ο Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Κίνας τα τελευταία 10 χρόνια, ανέβηκε σήμερα στο βήμα του συνεδρίου, συνοδευόμενος από έξι πρόσωπα που ορίστηκαν στην κορυφή της κινεζικής εξουσίας, όλοι άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος και σύμμαχοι.

Ο Σι «ευχαρίστησε ειλικρινά την ολομέλεια του κόμματος για την εμπιστοσύνη προς εμάς», τη νέα ηγετική ομάδα.

«Η Κίνα δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τον υπόλοιπο κόσμο και ο κόσμος έχει επίσης ανάγκη την Κίνα», δήλωσε στη συνέχεια, μιλώντας στον Τύπο, ο Κινέζος ηγέτης, που επίσης ορίστηκε εκ νέου αρχηγός του κινεζικού στρατού.

Τη δεκαετία του στην ηγεσία της χώρας, ο Σι Τζινπίνγκ πέτυχε να κάνει την Κίνα δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, με έναν από τους ισχυρότερους στρατούς παγκοσμίως.

«Πετύχαμε δύο θαύματα: ταχεία οικονομική ανάπτυξη και μακροπρόθεσμη κοινωνική σταθερότητα», δήλωσε ο ίδιος.

Παρά την σχεδόν απόλυτη συγκέντρωση των εξουσιών, ο Σι αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με μια οικονομία που επιβραδύνεται σημαντικά, κυρίως λόγω της πολιτικής για «μηδενικά κρούσματα Covid», της κλιμάκωσης της διπλωματικής έντασης με τις ΗΠΑ και των διεθνών επικρίσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το 20ό συνέδριο του ΚΚΚ ολοκληρώθηκε χθες ύστερα από μία εβδομάδα διαβουλεύσεων κεκλεισμένων των θυρών, κατά το οποίο ανανεώθηκε το 65% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, ενός είδους εσωκομματικού «κοινοβουλίου», σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κατά την πρώτη τους συνεδρίαση σήμερα, τα 205 μέλη της Επιτροπής -εκ των οποίων μόλις 11 γυναίκες- όρισαν τους 24 εκπροσώπους στο Πολιτικό Γραφείο, το όργανο λήψης αποφάσεων στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Σε αυτό, για πρώτη φορά μέσα σε 25 χρόνια, δεν υπάρχει καμία γυναίκα. Η Σουν Τσουνλάν, η μοναδική γυναίκα που συμμετείχε στο 25μελές όργανο, συνταξιοδοτήθηκε και δεν ορίστηκε καμία γυναίκα για να την αντικαταστήσει.

Ονόμασε επίσης σήμερα τη νέα Διαρκή Επιτροπή του κόμματος, ένα πανίσχυρο όργανο, που κρατά στην πραγματικότητα στα χέρια του την εξουσία στην Κίνα.

Υπό τον γενικό γραμματέα Σι Τζινπίνγκ, η Επιτροπή αποτελείται πλέον αποκλειστικά από στενούς συμμάχους του Σι. Ο Λι Τσιανγκ, επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στη Σαγκάη, καταλαμβάνει έτσι τη δεύτερη θέση με βάση το πρωτόκολλο, παρά το χαώδη τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το μεγάλο σε διάρκεια lockdown στη μητρόπολη την άνοιξη. Αυτό σημαίνει, κατά τα ειωθότα, ότι πρόκειται να οριστεί πρωθυπουργός κατά την ετήσια συνεδρίαση τον επόμενο Μάρτιο, αντικαθιστώντας τον 67χρονο Λι Κετσιάνγκ, που θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του.

Η νέα Διαρκής Επιτροπής, που ελέγχεται πλέον από στενούς συμμάχους του Σι, επιβεβαιώνει τον έλεγχο που ασκεί ο Σι Τζινπίνγκ στη χάραξη πολιτικής, σύμφωνα με αναλυτές.

«Είναι όλοι τους άνθρωποι του Σι, αυτό δείχνει ότι θέλει να κυβερνήσει πέρα από μια τρίτη θητεία», δηλαδή μετά το 2027, τόνισε ο Άλφρεντ Γου Μουλουάν, ειδικός στα κινεζικά πολιτικά πράγματα στο εθνικό πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Με την ανάδειξή του για μια ακόμα φορά στη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος, ο Σι Τζινπίνγκ εξασφαλίζει μια τρίτη προεδρική θητεία τον επόμενο Μάρτιο. Για να παραμείνει στην εξουσία, ο ισχυρός άνδρας του Πεκίνου χρειάστηκε να αναθεωρήσει το Σύνταγμα το 2018, ώστε να καταργηθεί το όριο των δύο θητειών.