Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κλείσουν μέχρι νεοτέρας τα σύνορα τους με το Μεξικό, όσον αφορά τους παράτυπους μετανάστες που ζητούν άσυλο. Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο και αποτελεί θεαματική σκλήρυνση της πολιτική του όσον αφορά τη μετανάστευση, μόλις 5 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος υπέγραψε την Τρίτη το εκτελεστικό διάταγμα, με το οποίο στερεί από τους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στην αμερικανική επικράτεια, το δικαίωμα του ασύλου, όταν ο αριθμός τους υπερβαίνει τις 2.500 ημερησίως για 7 συνεχόμενες ημέρες, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Οι αιτούντες ασύλου θα δικαιούνται να εισέρχονται ξανά αφού ο αριθμός τους μειωθεί στους 1.500 ανά ημέρα, σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία.  

Ο Αμερικανός Πρόεδρος διαβεβαίωσε πως τα νέα μέτρα θα «ανακτήσουν έλεγχο» στα σύνορα με το Μεξικό, λόγω της καταγραφής του ρεκόρ συλλήψεων μεταναστών από την Κεντρική και τη Λατινική Αμερική. Πρόσθεσε πως, τα μέτρα θα βοηθήσουν «να αποκατασταθεί η τάξη στη διαδικασία» διαχείρισης των αιτήσεων ασύλου, με διαβεβαίωση πως η Κυβέρνηση του θα συνεχίσει την τήρηση «όλων των υποχρεώσεων της δυνάμει του διεθνούς δικαίου». Αντίστοιχα, κατηγορώντας για ακόμη μια φορά τους Ρεπουμπλικάνους, ως εμπόδια της μεταρρύθμισης του μεταναστευτικού ζητήματος, δηλώνοντας, «Ας λύσουμε το πρόβλημα». 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ