Μεγάλος νικητής στον χθεσινό δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών αναδείχθηκε ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Με βάση το τελικό αποτέλεσμα, ο Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας, εξασφαλίζοντας το 58,5% των ψήφων.

Η αντίπαλός του, Μαρίν Λεπέν, έλαβε το 41,45% των ψήφων, που αποτελεί ιστορική επίδοση για τη γαλλική ακροδεξιά.

Η συμμετοχή στις κάλπες ανήλθε στο 72% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, με την αποχή να φτάνει το 28%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων δεκαετιών.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε όλους τους Γάλλους για την εμπιστοσύνη τους και προανήγγειλε την εφαρμογή προγράμματος για μία Γαλλία ανεξάρτητη, μία Ευρώπη πιο δυνατή, για καινοτομίες και βαθιές αλλαγές. Αναφερόμενος σε όσους τον ψήφισαν με κύριο γνώμονα να αποτρέψουν την άνοδο της άκρας δεξιάς στην εξουσία ο Γάλλος Πρόεδρος επισήμανε ότι σεβάστηκαν και ενίσχυσαν τον θεσμό της δημοκρατίας.

Αναγνωρίζοντας τη νίκη Μακρόν η Μαρίν Λεπέν στάθηκε στο εξαιρετικά υψηλό ποσοστό που έλαβε.

Υπογράμμισε ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και πρόσθεσε ότι θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

 

Συγχαρητήρια από ηγέτες 

Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τον Γάλλο ομόλογό του για την επανεκλογή του.
Δήλωσε πως αδημονεί να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών — ιδίως για την υποστήριξη της Ουκρανίας, την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτήρισε τη Γαλλία «εταίρο-κλειδί για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων».

Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν απέστειλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Δήλωσε πως «σε αυτή την ταραγμένη περίοδο, χρειάζεται μια Γαλλία πλήρως δεσμευμένη σε μια πιο κυρίαρχη και πιο στρατηγική Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στο δικό της μήνυμα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας για πρόοδο στη Γαλλία και την Ευρώπη. Τον Γάλλο Πρόεδρο συνεχάρησαν δεκάδες ηγέτες άνα το παγκόσμιο.