Η ηγεσία του Λιβάνου αναγνώρισε την επιτακτική ανάγκη για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και ανέλαβε τη δέσμευση όπως εντατικοποιήσει τις προσπάθειες επιτήρησης προς εντοπισμό παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης, αναφέρει τη Δευτέρα σε γραπτή δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης για τα αποτελέσματα των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αναφέρει παράλληλα ότι συμφωνήθηκε όπως υπάρξει «εκατέρωθεν στοχοπροσήλωση στην υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια των σημερινών συνομιλιών, καθώς και όπως υπάρχει συντονισμός ανάμεσα σε Κύπρο – Λίβανο – Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και σε ανάληψη δράσεων μεταξύ Λιβάνου και ΕΕ».

Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε τη συνεργασία ανάμεσα σε Κυπριακή Δημοκρατία και Λίβανο για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού, με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Najib Mikati.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση και διευρυμένες συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου και ακολούθως συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Nabih Berri.

Όπως σημειώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «κατά τις συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου σημειώθηκε ότι το πρόβλημα του μεταναστευτικού είναι κοινό και κοινή πρέπει να είναι και η αντιμετώπισή του, μέσα από συντονισμένες δράσεις».

Διεξήχθη μια πολύ καλή συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών με την ουσιαστική συνδρομή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει ο Εκπρόσωπος.

Σημειώνει ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις εν εξελίξει συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ για το ζήτημα αυτό, επισημαίνοντας ότι η υλοποίηση των προθέσεων της ΕΕ, εξαρτάται και από τα αποτελέσματα που θα έχουν οι εκατέρωθεν δράσεις για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και των αυξημένων ροών προς την Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ