Σε σημερινή σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων υπό τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη θα συζητηθούν τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών λόγω της ακρίβειας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν διάφορες προτάσεις των κομμάτων για φοροελαφρύνσεις στον ηλεκτρισμό και στα καύσιμα.

Σε ό,τι αφορά τα καύσιμα στην Ολομέλεια της Βουλής στις 7 Ιουλίου, οδηγείται πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ με την οποία δίδεται η δυνατότητα στον εκάστοτε Υπουργό Ενέργειας να καθορίζει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων όταν κριθεί απαραίτητο λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, οι οποίες επιβάλλουν συγκράτηση της αύξησης τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα.

Σημειώνεται ότι ως έχει ο νόμος, η δυνατότητα καθορισμού ανώτατης τιμής στα πετρελαιοειδή επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται κερδοσκοπία από τις εταιρείες.

Ενώπιον της Ολομέλειας αναμένεται να τεθεί και η πρόταση του ΔΗΚΟ που προβλέπει κατάργηση του 19% ΦΠΑ στη ρήτρα αναπροσαρμογής των καυσίμων της ΑΗΚ μέχρι το τέλος του χρόνου. Επίσης θα οδηγηθεί προς ψήφιση πρόταση του ΑΚΕΛ που προνοεί κατάργηση του 19% ΦΠΑ στον φόρο κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή μέχρι το τέλος του έτους.

Κάποιες από αυτές τις προτάσεις, σύμφωνα με την κυβέρνηση αναμένεται να έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.  Για το λόγο αυτό στην σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να γίνει διαβούλευση για να εξευρεθεί κοινή συνισταμένη και πιο στοχευμένα μέτρα για αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε ό,τι αφορά τον ηλεκτρισμό την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο νέα σύσκεψη στην οποία θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, η ΡΑΕΚ και η ΑΗΚ με θέμα συζήτησης την εξεύρεση τρόπων για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν οι προτάσεις των συνδέσμων καταναλωτών για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών στα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, ώστε τα έσοδα να δοθούν σε αυτούς που τα χρειάζονται.
Υπάρχει επίσης, εισήγηση για περιορισμό του κόστους κιλοβατώρας από την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Θα εξεταστούν ακόμα, προτάσεις των κομμάτων για μείωση των φορολογιών που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.