Από τις 9 και 30 το πρωί άρχισε συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής για το θέμα της διακοπής της σύμβασης για την επένδυση στο λιμάνι και την Μαρίνα της Λάρνακας.

Η συνεδρία, έγινε εκτάκτως παρουσία όλων των εμπλεκομένων, του Υπουργού Μεταφορών, του Γενικού Ελεγκτή, του Δημάρχου Λάρνακας αλλά και εκπροσώπων της εταιρείας Kition Ocean Holdings.

Ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει το έργο, ενώ ύψιστης σημασίας για την κυβέρνηση, είναι το θέμα των εργαζομένων όπως είπε, και πρόσθεσε ότι δεν θα θυματοποιηθεί κανένας. «Ελπίζουμε ότι το θέμα με το εργασιακό καθεστώς θα ξεκαθαρίσει σύντομα, είπε, κάτι που θα απασχολήσει και σύσκεψη με τις τοπικές αρχές και τους φορείς της Λάρνακα το απόγευμα.

Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση για την επόμενη μέρα, εκπρόσωπος της Αρχής Λιμένων ανέφερε ενώπιον της επιτροπής Μεταφορών, ότι μετά την ανάληψη της διαχείρισης του λιμανιού της Λάρνακας από την Αρχή έχουν εξυπηρετηθεί οκτώ πλοία, ενώ εξυπηρετούνται άλλα έξι.

Αισθητά μειωμένη είναι και οι τόνοι που φορτώνονται στα πλοία, καθώς πριν την αποχώρηση της Κίτιον, φορτώνονταν στα πλοία 400-450 τόνοι, ενώ τώρα φορτώνονται 100-150 τόνοι, γεγονός το οποίο δημιουργεί καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πλοίων.

H εταιρεία Κίτιον, δια εκπροσώπου της, χαρακτήρισε την εξέλιξη ως τραγωδία για την πόλη και τους κατοίκους της, ενώ ισχυρίστηκε ότι προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με τη συνέχιση της εργοδότησης του προσωπικού της. Δεν δόθηκαν όμως επαρκείς εξηγήσεις για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των υποχρεώσεων της.

Εκπρόσωπος των ιδιοκτητών σκαφών τόνισε την ανάγκη να επανέλθουν οι χρεώσεις για την στάθμευση των πλεουμένων, με τους βουλευτές να εγείρουν θέμα για το πως υπογράφηκαν τέτοιες συμβάσεις.

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα κώλυμα για την κυβέρνηση και μπορεί ακόμα και σήμερα να προκηρύξει νέες προσφορές για την υλοποίηση του έργου.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είπε ότι υπάρχει και θέμα που εκκρεμεί ενώπιον δικαστηρίου. Αρκέστηκε να αναφέρει ότι θα εκδοθεί ειδική έκθεση, για την εγγυητική ύψους 4,2 εκατομμυρίων την οποία άφησε το κράτος να λήξει, χωρίς να την ρευστοποιήσει. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης σημείωσε ακόμα ότι τυχόν νέος διαγωνισμός, προϋποθέτει σοβαρή μελέτη βιωσιμότητας, ενώ για κάτι τέτοιο όπως είπε, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας υπογράμμισε ότι από την πλευρά της τοπικής αρχής έγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να μην ναυαγήσει η όλη προσπάθεια, και πως σημασία έχει η επόμενη μέρα και η τήρηση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίας ανέβηκαν οι τόνοι όταν βουλευτές του ΑΚΕΛ επέκριναν την κυβέρνηση ότι όσα δημοσιεύονται περί ενδιαφέροντος του Κατάρ για την επένδυση, έγιναν για επικοινωνιακούς σκοπούς, με τον Υπουργό Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη, να απαντά ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από το Κατάρ και από άλλα επενδυτικά ταμεία.