Το άνοιγμα των σχολείων τη δεδομένη στιγμή θα δώσει στα παιδιά τον χρόνο να εξοικειωθούν με τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας ενόψει του χειμώνα, οπότε και είναι πιθανό να υπάρξει έξαρση της επιδημίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, καθηγητής Μικροβιολογίας-Μοριακής Ιολογίας, Πέτρος Καραγιάννης.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, υπάρχει η πιθανότητα έξαρσης του κορωνοϊού τον χειμώνα.

«Ο ιός μπορεί να επανέλθει κοντά μας από τις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου, όπου θα εξακολουθήσει να μεταδίδεται τους δικούς μας καλοκαιρινούς που εκεί είναι χειμερινοί μήνες», είπε. Εξήγησε ότι ο ιός μάλλον θα επανέλθει τον χειμώνα παρά το φθινόπωρο, αφού, όπως σημείωσε, η Κύπρος μέχρι και τον Νοέμβριο έχει ζέστη.

Μέχρι στιγμής, είπε ο κ. Καραγιάννης, τα παιδιά ήταν στο σπίτι περιορισμένα με τους γονείς τους που επέβλεπαν την ασφάλειά τους. «Είναι καιρός να εξοικειωθούν πώς να προσέχουν και τα ίδια όταν είναι εκτός σπιτιού και μάλιστα στο σχολείο, ούτως ώστε, αν υπάρξει έξαρση τον χειμώνα, να είναι σε θέση να την αντιμετωπίσουν, να ξέρουν πώς να προστατευτούν χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε lockdown», τόνισε.

Τα σχολεία ανοίγουν έχοντας υπόψη την εμπειρία άλλων χωρών

Ο κ. Καραγιάννης είπε ότι το άνοιγμα των σχολείων ήταν υπό συζήτηση ως ένα από τα μέτρα χαλάρωσης σε κάποιο στάδιο. «Επομένως η απόφαση ήταν πότε να ανοίξουν. Η κυβέρνηση πήρε την πολιτική απόφαση να τα ανοίξει τη συγκεκριμένη στιγμή, 21 Μαΐου. Η εισήγηση της Επιτροπής ήταν να ανοίξουν έχοντας υπόψη και την εμπειρία των χωρών όπου άνοιξαν τα σχολεία πιο νωρίς», σημείωσε.

Όπως εξήγησε, η Δανία ήταν αυτή που άνοιξε πολύ νωρίτερα από όλους τα σχολεία της και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να παρουσιάζει πρόβλημα. «Η Ελλάδα θα ακολουθήσει την εβδομάδα που έρχεται. Η Γερμανία τα άνοιξε την περασμένη εβδομάδα. Επομένως μέχρι να ανοίξουν και τα δικά μας, θα υπάρχει κάποια εμπειρία πάνω στην οποία να βασιστούμε», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Εκείνο που χρειάζεται εφόσον λήφθηκε η πολιτική απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία, τόνισε ο καθηγητής, είναι μια συλλογική προσπάθεια ώστε να ανοίξουν με τον ασφαλέστερο τρόπο και την καλύτερη επιτήρηση για την ασφάλεια τόσο των παιδιών όσο και των εκπαιδευτικών.

Δεν τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των παιδιών

Ερωτηθείς σχετικά, ο καθηγητής ήταν κατηγορηματικός στο ότι η υγεία των παιδιών δεν τίθεται σε κίνδυνο. «Για ποιο λόγο να τεθούν σε κίνδυνο τα παιδιά, αν έχουμε μηδενικά κρούσματα στην κοινότητα; Πώς θα διακινδυνεύσουν τα παιδιά; Να ανησυχήσουμε αν δεν ‘καθαρίσουμε’ εντελώς μέχρι τότε. Θα δούμε, αν λόγω της χαλάρωσης των μέτρων, έχουμε μια έξαρση στις αρχές ή στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Ελπίζω να μην έχουμε κάτι τέτοιο οπότε είναι ασφαλής ο τρόπος που προχωρούμε με τα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά.

Τα παιδιά μαθαίνουν γρήγορα

Κληθείς να σχολιάσει το ότι τα παιδιά θα βρεθούν σε έναν χώρο όπου θα παίξουν, θα αγκαλιαστούν και θα έρθουν σε στενή επαφή μεταξύ τους, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι τα παιδιά θα μάθουν πώς να δρουν. «Τα παιδιά μαθαίνουν πιο γρήγορα από τους μεγάλους και συμπεριφέρονται πιο υπεύθυνα από τους μεγάλους κάποτε. Και το είδαμε αυτό και με τα θέματα του καπνίσματος, τα θέματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος, της καθαριότητας, της ανακύκλωσης», σημείωσε.

Σε περίπτωση κρούσματος στα σχολεία

Ο καθηγητής ανέφερε ότι θα υπάρχουν κανόνες ασφάλειας στη λειτουργία των σχολείων. Θα υπάρχουν μόνο δώδεκα παιδιά μέσα στην τάξη, θα κάνουν τα διαλείμματά τους ξεχωριστά και ούτω καθεξής. Σε περίπτωση κρούσματος, είπε, «τότε θα γίνει απομόνωση της συγκεκριμένης τάξης και θα μένουν τα παιδιά στο σπίτι τους. Τα παιδιά δεν νοσούν πρώτα από όλα, είναι ασυμπτωματικά. Επομένως υπάρχουν τρόποι που μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα κρούσμα και φυσικά με τις ιχνηλατήσεις», είπε.

Τεστ για κορωνοϊό στα σχολεία σε δείγμα 20 χιλιάδων

Ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι θα υπάρχει πολύ αυστηρή επιτήρηση της κατάστασης στα σχολεία. Υπενθύμισε την ανακοίνωση του θπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου για την διενέργεια 20.000 τεστ στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς που θα πάνε πίσω στα σχολεία. «Ελπίζω να δείξουν μηδενικά αποτελέσματα και τα 20.000 τεστ, να μην έχει ούτε ένα θετικό. Αυτό είναι το ζητούμενο, δηλαδή να αποδείξουμε ότι πράγματι ήταν ασφαλές να ανοίξουν τα σχολεία. Επίσης αν υπάρξει πρόβλημα θα φανεί από τα τεστ», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν, σε περίπτωση κρουσμάτων, κλείσουν τα σχολεία, είπε πως «μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπήρξε αυτό το ενδεχόμενο στον αριθμό χωρών που άνοιξαν τα σχολεία».

Υπάρχει ο φόβος για την οικογένεια

Ο κ. Καραγιάννης παραδέχτηκε ότι με το άνοιγμα των σχολείων, θα υπάρχει ο φόβος για ολόκληρη την οικογένεια να νοσήσει. «Υπάρχει ο φόβος. Φαίνεται ότι τα παιδιά δεν μεταδίδουν τόσο εύκολα. Φυσικά με τους γονείς που θα έχουν στενή επαφή με τα παιδιά τους, μπορεί να υπάρχει κάποιος κίνδυνος εκεί πέρα».

Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν μάσκα τα παιδιά

Ο καθηγητής ανέφερε ότι τα παιδιά δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν μάσκα στο σχολείο διότι θα τα περιορίζει και δεν θα την ανέχονται, ενώ τα μέτρα προστασίας που θα ληφθούν στο σχολικό περιβάλλον είναι αρκετά για να τα προστατεύσουν. «Αν δεν έχουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων ή ακόμα καθόλου, για ποιο λόγο να φορούν μάσκα τα παιδιά; Τα παιδιά, αν φορούν μάσκα, σίγουρα δεν θα την ανέχονται, θα αγγίζουν το μπροστινό μέρος της μάσκας κλπ. Είναι καλύτερα να πλένουν τα χέρια τους με αντισηπτικό πριν μπουν στο μάθημα και εφόσον οι χώροι θα αερίζονται επαρκώς, δεν υπάρχει πρόβλημα. Εάν δεν φταρνίζονται ή βήχουν τα παιδιά, πώς θα διασπαρεί ο ιός;», είπε.

Τόνισε ότι θα υπάρχουν μόνο δώδεκα παιδιά σε κάθε τάξη και θα υπάρχει ασφαλής απόσταση του ενός παιδιού από το άλλο. «Είχαμε συστήσει εμείς, τα παράθυρα και η πόρτα να παραμένουν ανοικτά καθ’ όλη τη διάρκεια των μαθημάτων ούτως ώστε να αερίζονται συχνά οι χώροι. Δεν βλέπω κίνδυνο μέσα στην τάξη. Τα διαλείμματά τους θα γίνονται ξεχωριστά, η κάθε τάξη θα είναι συγκεντρωμένη ώστε να μην έρχεται σε επαφή με παιδιά άλλων τάξεων. Τα κυλικεία δεν θα ανοίξουν ώστε να μην συνωστίζονται τα παιδιά. Νομίζω δεν θα υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα με την επάνοδο των παιδιών στα σχολεία», συμπλήρωσε ο καθηγητής Καραγιάννης.

ΚΥΠΕ