Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, μετά την καταγγελία του οποίου ξεκίνησε η διερεύνηση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, καθώς και ο δημοσιογράφος Σταύρος Μιχαλούδης, ο οποίος ασχολείται με το προσφυγικό και έχει επίσης καταγγείλει παρακολούθησή του, θα καταθέσουν την Πέμπτη το πρωί ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus και άλλων αντίστοιχων λογισμικών (PEGA).

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της επιτροπής, στη δημόσια ακρόαση θα συμμετάσχουν και η ερευνήτρια δημοσιογράφος Ελίζα Τριανταφύλλου η οποία προχώρησε σε εκτεταμένη έρευνα για το θέμα για την ιστοσελίδα Inside Story.

Στο δεύτερο μέρος της δημόσιας ακρόασης που θα ακολουθήσει θα συμμετάσχουν ο Αθανάσιος Σταβέρης, γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας, ο Πάνος Αλεξανδρής, γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, και ο Χρήστος Ράμμος, πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Πριν τη συζήτηση, οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν σε  κλειστή συνεδρία την έκθεση που συντάχθηκε μετά τη διερευνητική επιστολή της PEGA στο Ισραήλ τον Ιούλιο του 2022.

Υπενθυμίζεται πως η εξεταστική επιτροπή θα πραγματοποιήσει επίσης διερευνητική αποστολή στην Ελλάδα στο πλαίσιο της αποστολής της, στις αρχές Νοεμβρίου.

Η αποστολή ενδέχεται να επισκεφθεί και την Κύπρο στις 1 – 2 Νοεμβρίου, προτού μεταβεί στην Ελλάδα στις 3 – 4 Νοεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον εγκριθεί πρόταση από ορισμένες πολιτικές ομάδες.

Πηγή: ΚΥΠΕ